Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 1 łyżka
mleka- 1 łyżeczka proszku dopieczenia- 1 op.
cukru waniliowego- 1
jajko- 15 dag
masła Lurpak- 1/2 szklanki
cukru*na masę- 1 kg
sera na sernik (najlepiej z wiaderka)- 3/4 szklanki
cukru- 2 op. budyniu
waniliowego- 2 szklanki
mleka- 1 puszka
brzoskwiń w syropie- 25 dag
śmietany 30%-
cukier puder do dekoracjiSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie wylepiamy
ciastem blaszkę średniej wielkości, ponakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10 min. w 200 stopniach (spód powinien się lekko podpiec).2. Budynie mieszamy z 1/2 szklanki
mleka i
cukrem, wlewamy do pozostałego, gotującego się
mleka, szybko mieszmy, aż powstanie gładki i gotowy
budyń, studzimy.3.
Twaróg,
śmietanę, 3 łyżki
syropu z
brzoskwiń uciaramy na gładko, dodając stopniowo
budyń. Następnie dodajemy 3/4 pokrojonych w kostkę
brzoskwiń. Masę wykładamy na podpieczony spód, pieczemy ok. 1 godzinę w 180 stopniach, studzimy. Dekorujemy pozostawionymi
brzoskwiniami i
cukrem pudrem.