ßßß Cookit - przepis na Sernik brzoskwiniowy

Sernik brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 jajko
- 15 dag masła Lurpak
- 1/2 szklanki cukru
*na masę
- 1 kg sera na sernik (najlepiej z wiaderka)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 op. budyniu waniliowego
- 2 szklanki mleka
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 25 dag śmietany 30%
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie wylepiamy ciastem blaszkę średniej wielkości, ponakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10 min. w 200 stopniach (spód powinien się lekko podpiec).
2. Budynie mieszamy z 1/2 szklanki mleka i cukrem, wlewamy do pozostałego, gotującego się mleka, szybko mieszmy, aż powstanie gładki i gotowy budyń, studzimy.
3. Twaróg, śmietanę, 3 łyżki syropu z brzoskwiń uciaramy na gładko, dodając stopniowo budyń. Następnie dodajemy 3/4 pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Masę wykładamy na podpieczony spód, pieczemy ok. 1 godzinę w 180 stopniach, studzimy. Dekorujemy pozostawionymi brzoskwiniami i cukrem pudrem.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2013/03/sernik-brzoskwiniowy.html