Wykonanie
Niech Was nie zwiedzie niepozorny wygląd tego ciasta! :-) Coraz częściej przepisy na serniki
roją się od mniej lub bardziej wyszukanych dodatków. Pod tym względem mój wypada bardzo słabo :-). Jest bez polewy. Nie ma w nim
czekolady i
kawy. Nie jest
cytrynowy ani
pomarańczowy. W dodatku jakiś taki blady i bez grama
bakalii. Nie dodałam do niego
malin,
borówek,
wiórków kokosowych , podobnie jak masy innych popularnych ostatnio składników. Mam swoją teorię, że geniusz kulinarny często tkwi w prostocie:-), a ten wypiek perfekcyjnie wpisuje się w moje wyobrażenie o serniku idealnym.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudru3/4 kostki
masła1
jajo1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią1 łyżeczka
proszku do pieczenia3-4 łyżeczki
kakaoMasa serowa:Jeśli chcecie, by sernik był zdecydowanie wysoki, masę należy przygotować z 1 , 5 porcji i oczywiście wydłużyć nieco czas pieczenia.1 kg mielonego
sera na serniki200-250g
cukru - w zależności od tego, czy lubimy serniki bardziej lub mniej słodkie1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią5 jaj3 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej125ml gęstej
śmietanki kremówki 36%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!!!Wykonanie:Na blat lub stolnicę sypiemy
mąkę, dodajemy obydwa
cukry,
proszek do piecznia i
kakao, a następnie zimne
masło, które siekamy nożemy na małe kawałeczki. Wybijamy
jajo i ze wszystkich składników zagniatamy jednolite ciasto. Możemy schłodzić je w lodówce, ale nie jest to konieczne. Rozwałkowujemy do żądanego rozmiaru i wkładamy na spód tortownicy. Całą powierzchnię nakłuwamy widelcem. Przed wyłożeniem masy serowej, spód podpiekamy przez 20 minut w temp. 190C. W tym czasie zabieramy się za obróbkę
sera. W misie miksera ucieramy
ser,
cukier i
mąkę. Gdy masa będzie gładka, wbijamy
jaja (kolejno, po jednym). Na końcu dodajemy kremówkę i całość miksujemy na niskich obrotach do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowaną masę
serową wykładamy na podpieczony spód.Przez 15 minut pieczemy w 180C. Następnie zmiejszamy temperaturę do 120C i pieczemy dalej około 1 , 5 godziny. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin w lodówce.Życzę Wam smacznego! :-)