Wykonanie
Rozpoczął się nowy tydzień. Dwaostatnie dni upłynęły szybko i bardzopogodnie. Ten cudowny czas wypełniłnas dobrą, pozytywną energią. Gromki,radosny śmiech najbliższych, niczymtysiące dzwoneczków nadal brzmi w moich uszach. Wsłuchuję się w niego z czułością, by zachować na zawsze w pamięci. Teraz wracam do codziennychzajęć i obowiązków, cierpliwie oczekująckolejnego spotkania :)))W ostatnim czasie gotuję dużo zup, z których zostaje
mięso. Wykorzystujęje później do różnych dań, starając się jak najbardziej urozmaicać posiłki. Tak powstały ruloniki.Sprawdziły się jako przekąska oraz dodatek do głównego dania. Pysznie komponują się z
ryżem,
kaszą, pieczonymi
ziemniakami a nawet z
makaronem.2
cukinie, 220 g gotowanego
mięsa ( u mnie
wieprzowa łopatka), 110 g
wędzonego boczku w plasterkach, 8-10
pomidorków koktajlowych, 6 plasterków
żółtego sera,
sól,
pieprz, listki
szpinaku i
mięty, pestki
granatu i
sałata do dekoracji, łyżeczka
masła.Jeszcze ciepłą
łopatkę rozdrobniłam widelcem.
Cukinie umyłam, każdą podzieliłam na trzyrówne części. Przekroiłam wzdłuż i wydrążyłam nasiona. Posypałam
pieprzem i odrobiną
soli.
Pomidorki pokroiłam na ćwiartki a
ser w paski o szerokości około pół centymetra. Wiórkami
mięsa wypełniłam
łódki cukinii, obłożyłam
pomidorkami i
serem, złożyłam. Ciasno owinęłamcienkimi plasterkami
boczku. Ułożyłam w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
masłem.Zapiekałam 25-30 minut w temperaturze 185°C. Podałam gorące na zielonym dywanie.Bardzo smacznie polecam :)