ßßß Cookit - przepis na Ostatki: chrupiące ruloniki z cukinią

Ostatki: chrupiące ruloniki z cukinią

nazwa

Wykonanie

Rozpoczął się nowy tydzień. Dwa
ostatnie dni upłynęły szybko i bardzo
pogodnie. Ten cudowny czas wypełnił
nas dobrą, pozytywną energią. Gromki,
radosny śmiech najbliższych, niczym
tysiące dzwoneczków nadal brzmi w moich uszach. Wsłuchuję się w niego z czułością, by zachować na zawsze w pamięci. Teraz wracam do codziennych
zajęć i obowiązków, cierpliwie oczekując
kolejnego spotkania :)))
W ostatnim czasie gotuję dużo zup, z których zostaje mięso. Wykorzystuję
je później do różnych dań, starając się jak najbardziej urozmaicać posiłki. Tak powstały ruloniki.
Sprawdziły się jako przekąska oraz dodatek do głównego dania. Pysznie komponują się z ryżem, kaszą, pieczonymi ziemniakami a nawet z makaronem.
2 cukinie, 220 g gotowanego mięsa ( u mnie wieprzowa łopatka), 110 g wędzonego boczku w plasterkach, 8-10 pomidorków koktajlowych, 6 plasterków żółtego sera, sól, pieprz, listki
szpinaku i mięty, pestki granatu i sałata do dekoracji, łyżeczka masła.
Jeszcze ciepłą łopatkę rozdrobniłam widelcem. Cukinie umyłam, każdą podzieliłam na trzy
równe części. Przekroiłam wzdłuż i wydrążyłam nasiona. Posypałam pieprzem i odrobiną soli.
Pomidorki pokroiłam na ćwiartki a ser w paski o szerokości około pół centymetra. Wiórkami
mięsa wypełniłam łódki cukinii, obłożyłam pomidorkami i serem, złożyłam. Ciasno owinęłam
cienkimi plasterkami boczku. Ułożyłam w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.
Zapiekałam 25-30 minut w temperaturze 185°C. Podałam gorące na zielonym dywanie.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2013/02/ostatki-chrupiace-ruloniki-z-cukinia.html