Wykonanie
Spaghetti ze
szparagami i
krewetkami w aromatycznymsosie podane w
cytrynie, topotrawa, która zawsze robi na mnie duże wrażenie.Jest harmonijnie skomponowana i elegancka. Zachwyca sposobemserwowania, aromatem orazbogactwem smaków.Pęczek
szparagów obrałam z włóknistej powłoki, pokroiłam na kilka części. Wrzuciłam dowrzącej, lekko osolonej
wody.Blanszowałam 4 minuty. Wyjęłam,odłożyłam. Na patelni rozgrzałam
oliwę. Wrzuciłam 250 g
krewetek koktajlowych,uprzednio dokładnie oczyszczonych. Dodałam ząbek
czosnku, jedną pokrojoną drobno
papryczkę peperoni, skórkę otartą z połowy
cytryny, odrobinę
soli, około 60 ml białego,
półwytrawnego wina i ugotowane wcześniej
szparagi. Dusiłam 5-6 minut.W międzyczasie sparzyłam
cytrynę, odkroiłam jej "czapeczkę".Miąższ wykroiłam
ostrym nożem, wydrążyłam dokładnie.Kolorowe spaghetti ugotowałam al dente. Odcedziłam, połączyłam z sosem.Część
makaronu włożyłam do
cytryny, resztę wyłożyłam na półmisek.Posypałam posiekaną
natką pietruszki.Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)