ßßß Cookit - przepis na Spaghetti agli asparagi e gamberetti

Spaghetti agli asparagi e gamberetti

nazwa

Wykonanie

Spaghetti ze szparagami i krewetkami w aromatycznym
sosie podane w cytrynie, to
potrawa, która zawsze robi na mnie duże wrażenie.
Jest harmonijnie skomponowana i elegancka. Zachwyca sposobem
serwowania, aromatem oraz
bogactwem smaków.
Pęczek szparagów obrałam z włóknistej powłoki, pokroiłam na kilka części. Wrzuciłam do
wrzącej, lekko osolonej wody.
Blanszowałam 4 minuty. Wyjęłam,
odłożyłam. Na patelni rozgrzałam
oliwę. Wrzuciłam 250 g krewetek koktajlowych,
uprzednio dokładnie oczyszczonych. Dodałam ząbek
czosnku, jedną pokrojoną drobno papryczkę peperoni, skórkę otartą z połowy cytryny, odrobinę soli, około 60 ml białego, półwytrawnego wina i ugotowane wcześniej szparagi. Dusiłam 5-6 minut.
W międzyczasie sparzyłam cytrynę, odkroiłam jej "czapeczkę".
Miąższ wykroiłam ostrym nożem, wydrążyłam dokładnie.
Kolorowe spaghetti ugotowałam al dente. Odcedziłam, połączyłam z sosem.
Część makaronu włożyłam do cytryny, resztę wyłożyłam na półmisek.
Posypałam posiekaną natką pietruszki.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/11/spaghetti-agli-asparagi-e-gamberetti.html