Wykonanie
Nie wiem czy jestem przekonana do jedzenia
krewetek, ale na pewno lubi je mój syn, moja córka. Osobiście spróbowałam, ale nie przepadam. Wolę tradycyjną żywność.
Krewetki to danie śródziemnomorskie, wyśmienita przekąska dla miłośników
owoców morza. W Polsce świeże możemy kupić np. w MAKRO.Dla tych , którzy planują zjeść
krewetki po raz pierwszy prezentuje kilka ważnych rad.Mamy już piękne świeże
krewetki ich obieranie, wbrew pozorom, nie jest trudnym zadaniem.
Krewetki płuczemy pod bieżąca
wodą.
Pierwszy etap to usunięcie głowy. Łapiemy kciukiem i palcem wskazującym i zdecydowanym ruchem ukręcamy i odrywamy głowę.
Kolejny etap to nóżki, których również musimy się pozbyć
Następnie trzymając za miejsce , w którym była główka usuwamy skorupki jedna po drugiej, Pociągamy w dół ściągając resztę skorupki. Ogon możemy zostawić, ponieważ jest dekoracyjny.
Następnie musimy usunąć jelito. Robimy to poprzez zrobienie podłużnego nacięcia i usunięcie czarnej żyłki. Widzimy na zdjęciu.
Tak przygotowane
krewetki możemy przyrządzać na rożne sposoby, a oto jeden z nich
Krewetki z
masłem i
czosnkiemSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.