ßßß Cookit - przepis na Krewetki w tempurze piwnej

Krewetki w tempurze piwnej

nazwa

Wykonanie

Krewetki w tempurze to jedna z przystawek bez których nie wyobrażam sobie menu na domową posiadówkę. Połączenie klasycznej tempury oraz smaku nowego trunku Somersby z kwiatem bzu i limonką idealnie wpasowało mi się akurat na taką okazję. Oczywiście przepis możecie tak zmodyfikować aby uzyskać zwykłą tempurę. Korzystając jednak z okazji testowania nowego smaku warto pokusić się o wykorzystanie Somersby jako składnika kulinarnego. Piwo o nietypowym smaku nadaje zupełnie nowych doznań.
Idealnie chrupiące. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne w smaku. To największe zalety krewetek w piwnej tempurze. Z przepisem poradzi sobie nawet największy kulinarny laik.
Bardzo dobrze smakują podane z salsa fresca .
Składniki:
20 krewetek ugotowanych (Black Tiger)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
piwo Somersby ElderflowerLime (lodowate) – można zastąpić wodą gazowaną również lodowatą
Używałam mrożonych krewetek, które wcześniej rozmroziłam. Następnie delikatnie je umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Uważałam aby nie oderwać ogonków.
Z obu mąk oraz piwa przygotowałam ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Nie użyłam całej butelki piwa. Wystarczyło kilka łyżek. Do mieszania używałam trzepaczki. Ważne aby w cieście nie było grudek.
Każdą krewetkę. trzymając za ogonek zanurzałam w cieście. Następnie przekładałam do gorącego oleju (frytkownica 170 stopni). Smażyłam przez chwilę. Trzeba uważać aby krewetki się nie spaliły.
Podałam posypane świeżą kolendrą.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/krewetki-w-tempurze-piwnej