Wykonanie
Krewetki w tempurze to jedna z przystawek bez których nie wyobrażam sobie menu na domową posiadówkę. Połączenie klasycznej tempury oraz smaku nowego trunku Somersby z kwiatem bzu i
limonką idealnie wpasowało mi się akurat na taką okazję. Oczywiście przepis możecie tak zmodyfikować aby uzyskać zwykłą tempurę. Korzystając jednak z okazji testowania nowego smaku warto pokusić się o wykorzystanie Somersby jako składnika kulinarnego.
Piwo o nietypowym smaku nadaje zupełnie nowych doznań.Idealnie chrupiące. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne w smaku. To największe zalety
krewetek w
piwnej tempurze. Z przepisem poradzi sobie nawet największy kulinarny laik.Bardzo dobrze smakują podane z salsa fresca .
Składniki:20
krewetek ugotowanych (Black Tiger)3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennejpiwo Somersby ElderflowerLime (lodowate) – można zastąpić
wodą gazowaną również lodowatąUżywałam mrożonych
krewetek, które wcześniej rozmroziłam. Następnie delikatnie je umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Uważałam aby nie oderwać ogonków.Z obu mąk oraz
piwa przygotowałam ciasto o konsystencji bardzo gęstej
śmietany. Nie użyłam całej butelki
piwa. Wystarczyło kilka łyżek. Do mieszania używałam trzepaczki. Ważne aby w cieście nie było grudek.Każdą
krewetkę. trzymając za ogonek zanurzałam w cieście. Następnie przekładałam do gorącego
oleju (frytkownica 170 stopni). Smażyłam przez chwilę. Trzeba uważać aby
krewetki się nie spaliły.Podałam posypane świeżą
kolendrą.