Wykonanie
Niecodziennie przygotowuje wrapy w domu, a to głównie dlatego, że nie lubię ich zwijać. Niby to szybki sposób na śniadanie czy kolację, ale ja chyba wolę coś co
mogę nabić na widelec. Od dłuższego jednak czasu w zamrażace zalegało mi opakowanie
krewetek koktajlowych i przyszła
pora by je przyżądzić.Przepis zaczerpnęłam ze strony przepisy.pl. :)Składniki:1 opakowanie
krewetek koktajlowych (250g)100 g
szpinaku1
paprykapół pęczka
kolendry2 łyżki
przyprawy do gyrosa3 łyżki
oliwy3 łyżki
wodyopakowanie tortilli (6x25cm lub 8x20cm)Przygotowanie:
Krewetki przepłukać i wyczyścić. Wrzucić do garnka i gotować, aż
woda zacznie wrzeć. Gotować 2-3 minuty.W dużej misce wymieszać posiekaną
kolendrę,
wodę,
oliwę i
przyprawę do gyrosa.
Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w cienkie paski. Wrzucić do sosu.
Szpinak przemyć i pokroić na większe kawałki (jeśli jest
młody tylko umyć). Także dorzucić do miski z sosem. Dodać odcedzone wcześniej
krewetki. Całość dobrze wymieszać.Tortille położyć na desce, nałożyć farsz i zwijać w rulon.Gotowe!
O dziwo, pomimo iż za
czerwoną papryką nie przepadam, bardzo mi w tym daniu odpowiadała. Jedyne czego mi brakowało to
krewetek - tych stanowczo za mało, ale to jest właśnie wada
krewetek koktajlowych, z większymi danie z pewnością by było smaczniejsze! Dla urozmaicenia dania można podawać tortille z
sosem tzatziki lub
sosem majonezowym do gyrosa.