ßßß Cookit - przepis na Czerwono - zielone wrapy z krewetkami koktajlowymi

Czerwono - zielone wrapy z krewetkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Niecodziennie przygotowuje wrapy w domu, a to głównie dlatego, że nie lubię ich zwijać. Niby to szybki sposób na śniadanie czy kolację, ale ja chyba wolę coś co mogę nabić na widelec. Od dłuższego jednak czasu w zamrażace zalegało mi opakowanie krewetek koktajlowych i przyszła pora by je przyżądzić.
Przepis zaczerpnęłam ze strony przepisy.pl. :)
Składniki:
1 opakowanie krewetek koktajlowych (250g)
100 g szpinaku
1 papryka
pół pęczka kolendry
2 łyżki przyprawy do gyrosa
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
opakowanie tortilli (6x25cm lub 8x20cm)
Przygotowanie:
Krewetki przepłukać i wyczyścić. Wrzucić do garnka i gotować, aż woda zacznie wrzeć. Gotować 2-3 minuty.
W dużej misce wymieszać posiekaną kolendrę, wodę, oliwę i przyprawę do gyrosa.
Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w cienkie paski. Wrzucić do sosu.
Szpinak przemyć i pokroić na większe kawałki (jeśli jest młody tylko umyć). Także dorzucić do miski z sosem. Dodać odcedzone wcześniej krewetki. Całość dobrze wymieszać.
Tortille położyć na desce, nałożyć farsz i zwijać w rulon.
Gotowe!
O dziwo, pomimo iż za czerwoną papryką nie przepadam, bardzo mi w tym daniu odpowiadała. Jedyne czego mi brakowało to krewetek - tych stanowczo za mało, ale to jest właśnie wada krewetek koktajlowych, z większymi danie z pewnością by było smaczniejsze! Dla urozmaicenia dania można podawać tortille z sosem tzatziki lub sosem majonezowym do gyrosa.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_33_czerwono-zielone-wrapy-z-krewetkami-koktajlowymi.html