Wykonanie
Domowe
pieczywo jestnajsmaczniejsze. Zapraszamdziś na obłędnie pyszne maślanebułeczki. Puszyste, lekko słodkie, z absolutnie genialną kruszonką.Przepis otrzymałam od PaniBasi, z którą spędziłam dwadługie, zimowe miesiące w gdańskim UCK.600 g przesianej
mąki pszennej,40 g miałkiego
cukru,50 g niesolonego
masła,20 g świeżych
drożdży,2
jajka, 240 ml
mleka, pół łyżeczki
soli, oraz mała paczuszka
cukruwaniliowego dla chętnych.Dodatkowo na kruszonkę: 55 g miękkiego
masła, 55 g przesianej
mąki pszennej, 55 g miałkiego
cukru.
Drożdże rozpuściłam w odrobinie ciepłego
mleka, dodałam łyżkę
cukru,odstawiłam do wyrośnięcia.Pozostałe
mleko lekko podgrzałam, rozpuściłam w nim
masło, dodałam
cukier.Wbiłam
jajka, wymieszałam dokładnie trzepaczką.Wlałam zaczyn a na końcu wsypałam
mąkę.
Cukru waniliowegonie dodawałam. Wyrobiłam gładkie, jędrne ciasto na blacie posypanym
mąką.Przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką, odstawiłam.Gdy ciasto podwoiło swoją objętość zagniotłam je raz jeszcze.Odrywałam po kawałku, formowałam okrągłe bułeczki, układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Uformowane bułeczki postawiłam w ciepłym miejscu, by wyrosły.W międzyczasie przygotowałam kruszonkę.
Mąkę z
masłem i
cukrem zagniotłam, tworząc dosyć duże okruchy.Wyrośnięte bułeczki posmarowałam
oliwą, obficie posypałam kruszonką.Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 195°C.Bardzo smacznie polecam :)