Wykonanie
Tegoroczny zbiór wielkanocnych propozycji rozpocznę świetną babką
drożdżową, która była ozdobą naszego stołu rok temu. Zdjęcia i przepis przeczekały całe 12 miesięcy (chociaż pamiętam doskonale robienie zdjęć, jakby to było wczoraj...), aż nadejdzie odpowiedni moment na publikację :) Babka drożdżowa z tego przepisu zaskakująco dobrze utrzymuje świeżość, nawet po tym, kiedy ukroi się z niej pierwszy kawałek. Ciasto jest delikatne i bardzo puszyste - zdjęcia robiliśmy na szybko, zanim babka całkowicie wystygła. Efektem jest poszarpany kawałek widoczny na zdjęciu ;) Później babka kroiła się już idealnie. Można udekorować ją ulubionym typem polewy, mój wybór padł na domowy sos o smaku
toffi. To babka, którą z chęcią zjadłabym i w tym roku, do
kawy zbożowej, w świąteczny poranek :)Składniki (na jedną, dużą babkę):
Ciasto drożdżowe:500 g
mąki pszennej200 ml
mleka50 g
cukruszczypta
soli2
jajka30 g
drożdży świeżych (użyłam 7 g suszonych)60 g
masłaJeśli pracujemy na świeżych drożdżach, najpierw zrobić zaczyn . Umieścić rozkruszone
drożdże w miseczce, dodać 2 łyżki
cukru (odjąć z listy składników na ciasto). Kiedy
drożdże się rozpuszczą, dodać 5 łyżek
mąki i odrobinę
mleka (na tyle, żeby rozrobić ciasto gęstości pasty) - wszystko z listy składników na ciasto. Miseczkę przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia i pojawienia się na powierzchni rozczynu bąbelków. Proces wyrastania rozczynu trwa 25-45 minut, w zależności od temperatury.Do dużej misy wsypać
mąkę, wymieszać z
cukrem i
solą.
Masło rozpuścić, połączyć z
mlekiem i
jajkami. Wlać do
mąki, dodać zaczyn (lub wsypać suche
drożdże). Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, aż do uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od dłoni. Przełożyć je do czystej miski, nakryć ściereczką i pozostawić na ok. 1,5 h do wyrośnięcia.Formę z kominem wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą lub
mąką. Kiedy ciasto podwoi objętość, zagnieść je szybko po raz drugi. Przełożyć je do formy i nakryć wierzch ściereczką. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na ok. 30-45 minut.Wyrośniętą babkę piec w temperaturze 180 ° C, przez ok. 40 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić w formie. Przestudzone, lekko ciepłe ciasto można wyjąć na kratkę.Domowa polewa
toffi:1 l
mleka1 szklanka
cukruszczypta
soliziarenka
waniliiWszystkie składniki na polewę wymieszać w garnuszku/patelni o grubym dnie. Im szersze naczynie, tym mieszanka szybciej będzie parować i sos powstanie w krótszym czasie. Doprowadzić mieszankę do wrzenia, po czym skręcić płomień palnika na minimum i gotować tak sos przez 2-3 h. Sos musi wyraźnie zgęstnieć. Po przestudzeniu, kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, oblać nią wystudzoną babkę
drożdżową.Smacznego!