Wykonanie
Trwa sezon na
przetwory.Jak przyjemnie jest zimąotworzyć słoiczek z pachnącymi latem
ogórkami,
malinami,
wiśniamiczy innymi smakołykami.Od wielu lat przyrządzam
ogórków gruntowych i
cebuli.Zachwyca każdego, ktojej próbuje. Wielokrotniebyłam proszona o przepis na tą pyszną zakąskę.Teraz
mogę oficjalnie przekazać wszystkim w jaki sposób zrobić wspaniałą
sałatkę,zwaną popularnie w moim rodzinnym domu "
sałatką Januszka".1,5 kg gruntowych
ogórków, 2,5 kg zielonych
pomidorów, 5
cebul.
Ogórki obrać, pokroić w plastry.
Pomidory i
cebule także pokroić w plastry.Przygotować zalewę: 3/4 szklanki
octu 5% na 1 litr
wody, 2 szklanki
cukru,3 łyżeczki
soli, 3 łyżeczki
curry, 3 łyżeczki
gorczycy.
Wodę wlać do garnuszka, dodać
ocet,
cukier i
sól - zagotować.Do gorącej zalewy dodać
curry, wymieszać.
Cebulę,
ogórki i
pomidory połączyć z
gorczycą.Na dno słoiczków włożyć po kilka listków
selera, następnie warzywa.Zalać przestudzoną marynatą. Pasteryzować około 15 minut.Proporcje zalewy, które podałam, otrzymałam od osoby, u której
jadłam tą
sałatkę.Osobiście nie trzymam się ich sztywno.Sporządzam marynatę i doprawiam wyżej wymienionymi składnikamiuwzględniając własne preferencje smakowe.Po prostu doprawiam tak, jak lubię. Zwykle dodaję nieco więcej
octu i
soli.Polecam.Mam ogromną frajdę kiedy sporządzam te smakołyki i jeszcze większą, kiedy po kilku miesiącach otwieram słoiczek,zachwycając tym wszystkich.