Wykonanie
Przepis rodzimy ,
mieszanka przypraw pochodząca z Indii , stąd nazwa tego
przetworu .
Ogórki wychodzą smaczne , kruche , a do tego mają ciekawy aromat
curry i apetyczny złoto- zielony kolor . Wszyscy , którzy uwielbiają kuchnię indyjską , wszelkie
curry , będą nimi zachwyceni . Ja osobiście uwielbiam ich chrupkość , na kanapkach z
serem i
szynką ..mniam 😉 A do tego majonezik ..i na siłownię 😉
Składniki :3 kg
ogórków2-3
cebulegorczyca biała 1/2 łyżeczki na słoikzalewa1 l
wody0,5 l
octu spirytusowego 10 %0,5 kg
cukru2 łyżki
soli2 łyżki
curryOgórki myjemy , namaczamy w zimnej wodzie przez około 3 godziny , żeby zrobiły się bardzo jędrne . Następnie kroimy w plastry razem ze skórą i układamy w wyparzonych słoikach . Do każdego słoika wsypujemy 1/2 łyżeczki
gorczycy , a na wierzch kładziemy 2-3 plastry
cebuli . Wszystkie składniki zalewy , oprócz
curry wkładamy -wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Do wrzątku dodajemy
curry , mieszamy i wyłączamy gaz . Gorąca zalewą zalewamy słoiki z
ogórkami . Pasteryzujemy 5-6 minut w gorącej wodzie . Pierwszej próby smaku , możemy dokonać po 14 dniach . Smacznego 😉