Wykonanie
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do polubienia domowych
przetworów. Ja oprócz wspaniałego smaku cenię sobie te, które są dodatkowo szybkie w wykonaniu.
Sałatka szwedzka nie przysporzy Wam dużo pracy ani nie zabierze wiele czasu, za to satysfakcja
potem, jesienno-zimowymi wieczorami, będzie ogromna. Zachęcam do spróbowania, to jedna z moich ulubionych sałatek, bardzo lubię ten słodko-
octowy smak :)
ogórki gruntowe1
cebula650 ml
wody350 ml
octu500 ml
cukru2 i 1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
currykopergorczycaWodę doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczając w niej
cukier,
sól i
curry. Dodajemy
ocet, czekamy, aż się zagotuje. Zalewę zdejmujemy z ognia, odstawiamy.
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w nie za cienkie plastry, bez obierania. Aby były falowane, używam do krojenia specjalnego dekoratora, lecz równie dobrze smakują proste. :)
Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Jak dla mnie,
cebula ma nadać jedynie nutę
smakową, dlatego
daję jej naprawdę niewiele. choć lubię
cebulę, nie chcę, by zdominowała akurat tę
sałatkę.
Ogórki wraz z
cebulą przekładamy do dużej miski i zalewamy zalewą. Pozostawiamy je na 30 minut.Następnie
ogórki wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do słoików. Kiedy słoiki będą już wypełnione
ogórkami, wlewamy zalewę, do każdego słoika wsypując po 1/2 łyżeczki
gorczycy i wkładając po kawałku gałązki
kopru.Słoiki starannie zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut. Studzimy postawione na zakrętkach.