ßßß Cookit - przepis na Królewicz

Królewicz

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie moje ulubione ciasto. Jest idealne. Wilgotne, miękkie, kremowe i jeszcze ten migdałowy posmak. Polecam każdemu kto jeszcze go nie próbował.
Składniki:
Ciasto
0,5 kg mąki pszennej
2 jajka (całe)
0,5 kostki margaryny
2/3 szkl cukru
1 łyżka oleju
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
4,5 szkl mleka
3/4 kostki margaryny
1,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy
9 czubatych łyżek kaszy manny
1/5 kostki masła
aromat migdałowy
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystko dokładnie zagnieść. Podzielić na 2 części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blaszkę. Piec każdy placek około 10 min na tzw. złoty kolor. Placki można upiec dzień wcześniej, ważne jest aby były zimne, jak będziemy przekładać je kremem. Dla lepszego aromatu nasączyłam ciasto amaretto (2 łyżki na placek).
Krem: Wszystko razem zagotować – tak jak gotuje się kaszę manną. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając, żeby nie zrobił się kożuch. Gdy kasza ostygnie dodać masło i aromat migdałowy i zmiksować. Kremem przełożyć placki, na wierzch polać polewę czekoladową lub masę. Można przyozdobić ciasto płatkami migdałowymi lub np. pokruszonymi orzechami.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/krolewicz