Wykonanie
Zdecydowanie moje ulubione ciasto. Jest idealne. Wilgotne, miękkie, kremowe i jeszcze ten
migdałowy posmak. Polecam każdemu kto jeszcze go nie próbował.Składniki:Ciasto0,5 kg
mąki pszennej2
jajka (całe)0,5 kostki
margaryny2/3 szkl
cukru1 łyżka
oleju3 łyżki
miodu1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem4,5 szkl
mleka3/4 kostki
margaryny1,5 szkl
cukru1
cukier waniliowy9 czubatych łyżek
kaszy manny1/5 kostki
masłaaromat migdałowyPrzygotowanie:Ciasto: Wszystko dokładnie zagnieść. Podzielić na 2 części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blaszkę. Piec każdy placek około 10 min na tzw. złoty kolor. Placki można upiec dzień wcześniej, ważne jest aby były zimne, jak będziemy przekładać je kremem. Dla lepszego aromatu nasączyłam ciasto
amaretto (2 łyżki na placek).Krem: Wszystko razem zagotować – tak jak gotuje się
kaszę manną. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając, żeby nie zrobił się kożuch. Gdy
kasza ostygnie dodać
masło i
aromat migdałowy i zmiksować. Kremem przełożyć placki, na wierzch polać
polewę czekoladową lub masę. Można przyozdobić ciasto
płatkami migdałowymi lub np. pokruszonymi
orzechami.