Wykonanie
Ciasto:500 g
mąki pszennej125 g
masła2
jajka0,5 szklanki
cukru3 łyżki
miodu1 łyżka
oleju1 łyżeczka
sody2 łyżeczki
cukru waniliowegoWszystkie składniki zagnieść. Podzielić na 3 części. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część upiec osobno na złoty kolor.Krem:1 l
mleka1 szklanka
cukru1 szklanka
kaszy manny3/4 kostki
masłaMleko zagotować z
cukrem, wsypać
kaszę - gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Garnek z
kaszą przykryć talerzykiem (żeby nie zrobił się kożuch), wystudzić. Do utartego
masła dodawać stopniowo
kaszę. Gotową masą przełożyć placki, wierzch również cienko posmarować. Po schłodzeniu ciasta polać polewą np.
czekoladową.