Wykonanie
Składniki:1 kostka
margaryny30 dag płynnego
miodu1 kg
mąki pszennej4
jajka2 łyżeczki
sody1 szklanka
cukru pudruMasa:2 szklanki
mleka1 kostka
masła1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
kaszy mannyWykonanie:
Margarynę,
cukier i
miód gotuję i studzę.
Mąkę mieszam z
sodą, wlewam chłodną masę
miodową, całość mieszam łyżką,aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Potem wbijam
jajka i zagniatam ciasto dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Dzielę na trzy części, rozwałkowuję i piekę każdą z osobna. Jakieś 15-20 min w 180-200'C. Upieczone odstawiam w chłodne miejsce. W międzyczasie
mleko zagotowuję i na gotujące wsypuję
kaszę manną. Chwilkę podgotuję i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Ucieram
masło z
cukrem na puch dodając do niego po łyżce zimnej
kaszy. Gotową masą przekładam placki i odstawiam na 24 godz, aby placki zmiękły, gdyż po upieczeniu są dość twarde