Wykonanie
Najlepszy na 3, 4 dzień po upieczeniu, piekę go zawsze na Święta od wielu lat, każdemu smakuje, czyli świąteczny klasyk :)
ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru5 łyżek
miodu1 łyżeczka
sody1/3 kostki
masła1
jajko2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%krem:2 szklanki
mleka5 łyżek
kaszy manny3/4 szklanki
cukru pudru250 g
masła lub
margaryny1 łyżka
cukru pudru do posypania
cukrowe perełki do dekoracji
Miód rozpuścić z
masłem i
cukrem pudrem na małym ogniu. Wystudzić, dodać
sodę,
mąkę,
jajko i
śmietanę. Wymieszać i zagnieść ciasto.UWAGA: Jeśli ciasto mocno się klei można dosypać 2 łyżki
mąki.Masę podzielić na 4 równe części, rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach blachy 21x25 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm. Na natłuszczoną formę kłaść kolejno placki i piec na złoto - po około 12 minut w 180 st.C. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Przygotować krem: pół szklanki
mleka odlać, resztę zagotować.
Kaszę wsypać do odłożonego
mleka, wymieszać i wlać do gotującego
mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż
kasza się rozklei i zgęstnieje. Wsypać połowę
cukru,
kaszę wystudzić mieszając od czasu do czasu, żeby nie utworzył się kożuch.
Masło utrzeć z pozostałym
cukrem. Dalej ucierać dodając po łyżce zimną ugotowaną
mannę. Masę podzielić na cztery części i przełożyć nią placki lekko dociskając, oraz posmarować kremem wierzch ciasta. Włożyć do lodówki na całą noc, żeby płaty ciasta zmiękły. Ciasto najlepsze jest w 3,4 dniu od zrobienia.