Wykonanie
stefanka zwana też miodownikiemJedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).
Składniki na ciasto (na dużą blachę):ok. 900 g
mąki pszennejponad 3/4 szklanki
cukru3 łyżki
miodu300 g
masła lub
margaryny3
jajka1,5 łyżeczki
sodykrem:1 litr
mleka6 łyżek
cukru pudru8-9 łyżek
kaszy manny200 g
masła w temperaturze pokojowejpowidła do posmarowania (opcjonalnie)polewa:50 g
masła5 łyżek
mleka4 łyżki przesianego
kakao4 łyżki
cukruorzechy włoskie do posypania (opcjonalnie)
Miód z
masłem rozpuścić i ostudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier,
sodę i
jajka. Wymieszać. Wlać ostudzony
miód z
masłem. Zagnieść gładkie ciasto [jeśli będzie zbyt lepkie lub za rzadkie, należy dodać nieco
mąki].Ciasto podzielić na 3 części i schłodzić przez ok. 15-20 min. w lodówce. Po tym czasie wyjmować pojedynczo kolejne części ciasta i rozwałkowywać je na wielkość blachy i przenosić do wyłożonej papierem do pieczenia formy [można wałkować od razu na wykrojonym do odpowiednich rozmiarów kawałku papieru do pieczenia]. Każdy placek piec przez ok. 15-17 min. na złoty kolor w 160 o C.Upieczone placki wystudzić.Krem:
Kaszę mannę ugotować na
mleku [zagotować
mleko i wsypywać powoli
kaszę, mieszając jednocześnie, aby nie powstały grudki; następnie pogotować jeszcze kilka minut - w zależności od instrukcji na opakowaniu ;)].
Kaszę ostudzić.
Masło utrzeć z
cukrem, a następnie dodawać zimną
kaszę mannę.Jeden z placków posmarować powidłami, wyłożyć połowę kremu i rozprowadzić równomiernie. Przykryć drugim płatem ciasta, lekko dociskając. Posmarować ponownie
dżemem i wyłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim płatem ciasta, docisnąć.Polewa:
Masło,
mleko,
kakao i
cukier zagotować, mieszając cały czas. Polewać ciasto ciepłą polewą. Po polaniu można zrobić widelcem wzorek, a następnie posypać zmielonymi
orzechami włoskimi.Przechowywać szczelnie zakryte w lodówce.Uwaga : stefankę należy przygotować dzień lub dwa dni przed podaniem, aby postała w lodówce, a ciasto zmiękło. Jeśli chcemy przyspieszyć proces mięknięcia ciasta można nawilżyć je przed posmarowaniem
konfiturą alkoholem (
wódka lub
spirytus) rozcieńczonym z
wodą. Stefanka smakuje najlepiej, gdy już się kończy ;).
Przepis bierze udział w akcji: