ßßß Cookit - przepis na na oko, na język: stefanka (miodownik)

na oko, na język: stefanka (miodownik)

nazwa

Wykonanie

stefanka zwana też miodownikiem
Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).
Składniki na ciasto (na dużą blachę):
ok. 900 g mąki pszennej
ponad 3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
300 g masła lub margaryny
3 jajka
1,5 łyżeczki sody
krem:
1 litr mleka
6 łyżek cukru pudru
8-9 łyżek kaszy manny
200 g masła w temperaturze pokojowej
powidła do posmarowania (opcjonalnie)
polewa:
50 g masła
5 łyżek mleka
4 łyżki przesianego kakao
4 łyżki cukru
orzechy włoskie do posypania (opcjonalnie)
Miód z masłem rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sodę i jajka. Wymieszać. Wlać ostudzony miód z masłem. Zagnieść gładkie ciasto [jeśli będzie zbyt lepkie lub za rzadkie, należy dodać nieco mąki].
Ciasto podzielić na 3 części i schłodzić przez ok. 15-20 min. w lodówce. Po tym czasie wyjmować pojedynczo kolejne części ciasta i rozwałkowywać je na wielkość blachy i przenosić do wyłożonej papierem do pieczenia formy [można wałkować od razu na wykrojonym do odpowiednich rozmiarów kawałku papieru do pieczenia]. Każdy placek piec przez ok. 15-17 min. na złoty kolor w 160 o C.
Upieczone placki wystudzić.
Krem:
Kaszę mannę ugotować na mleku [zagotować mleko i wsypywać powoli kaszę, mieszając jednocześnie, aby nie powstały grudki; następnie pogotować jeszcze kilka minut - w zależności od instrukcji na opakowaniu ;)]. Kaszę ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać zimną kaszę mannę.
Jeden z placków posmarować powidłami, wyłożyć połowę kremu i rozprowadzić równomiernie. Przykryć drugim płatem ciasta, lekko dociskając. Posmarować ponownie dżemem i wyłożyć resztę kremu. Przykryć trzecim płatem ciasta, docisnąć.
Polewa:
Masło, mleko, kakao i cukier zagotować, mieszając cały czas. Polewać ciasto ciepłą polewą. Po polaniu można zrobić widelcem wzorek, a następnie posypać zmielonymi orzechami włoskimi.
Przechowywać szczelnie zakryte w lodówce.
Uwaga : stefankę należy przygotować dzień lub dwa dni przed podaniem, aby postała w lodówce, a ciasto zmiękło. Jeśli chcemy przyspieszyć proces mięknięcia ciasta można nawilżyć je przed posmarowaniem konfiturą alkoholem (wódka lub spirytus) rozcieńczonym z wodą. Stefanka smakuje najlepiej, gdy już się kończy ;).
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/04/stefanka-miodownik.html