Wykonanie
Leczo – tą potrawę znamy wszyscy i zapewne każdy często ją
jada w wakacje, kiedy dostępne są świeże i pyszne warzywa. Ja oczywiście bardzo lubię tradycyjne leczo, tylko warzywne jak również z dodatkiem
mięsa. Tym razem jednak zrobiłam leczo z dodatkiem chorizo oraz zapiekłam je w piekarniku z
makaronem i
mozzarellą. Pyszne danie, posypane
parmezanem smakuje na prawdę wybornie.
Składniki (na dużą blaszkę, czyli około 5 porcji):około 200 g
kiełbaski chorizo1 duża
cukinia1 duża
czerwona papryka1 duża
czerwona cebula1 duży ząbek
czosnkugarść zielonych
oliwek (użyłam nadziewane
papryką)około 400-500 ml
sosu pomidorowego (mogą być
pomidory z puszki lub passata pomidorowa)
makaron (ja użyłam takich muszelek), około 300 g suchego
makaronu1 kulka
mozzarelliprzyprawy: spora ilość
słodkie papryki w proszku, sporo
suszonego oregano,
bazylii,
tymianku, odrobina suszonego
rozmarynu i
ostrej papryki w proszku, odrobina
soli i
pieprzuświeżo tarty
parmezanPrzygotowanie:Chorizo kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię. Kiedy z
kiełbaski wytopi się tłuszcz dodajemy posiekaną
cebulę i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekany
czosnek, pokrojoną w kostkę
cukinię i
paprykę. Wszystkie składniki smażymy chwilę, aż chorizo będzie lekko zrumienione, zalewamy
pomidorami, dodajemy trochę przypraw oraz pokrojone na połówki
oliwki, przykrywamy i dusimy (raz na jakiś czas można zamieszać i jeszcze doprawić do smaku). W międzyczasie gotujemy
makaron (al dente!) i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kiedy
makaron jest gotowy dodajemy do niego sos z warzywami i chorizo, dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy
mozzarellę. Podajemy na gorąco posypane
parmezanem.