ßßß
Składniki (na ok 2-3 porcje):ok 2-3 łyżki oliwek*ok 2-3 łyżki kaparów1 papryczka chilli2 ząbki czosnkuok 5 suszonych pomidorów1 mała czerwona cebula1 spora puszka tuńczyka w sosie własnym2 świeże pomidory obrane ze skórkiok 150-200 ml passaty pomidorowej1 łyżka oliwyPrzyprawy: suszona bazylia i oregano, ew. sól i pieprzUlubiony makaronew. parmezan do posypania*w oryginalnym przepisie są czarne oliwki, ja natomiast użyłam zielonych z nadzieniem anchois, ale możecie użyć dowolnych, ulubionychPrzygotowanie:Cebulę siekamy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy pokrojone składniki: czosnek, suszone pomidory, oliwki, kapary i chilli. Wszystko smażymy kilka minut. Dodajemy tuńczyka i świeże pomidory. Gotujemy aż pomidory lekko się rozpadną, zalewamy passatą pomidorową doprawiamy ziołami i gotujemy przez ok 5-10 minut aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gęsty sos (w tym czasie najlepiej ugotować makaron). Na koniec, jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem (ja nie użyłam ani soli ani pieprzu, gdyż wg mnie słoność oliwek i kaparów oraz ostrość chilli jest wystarczająca aby nadać daniu smaku). Sos serwujemy z ulubionym makaronem i posypujemy odrobiną parmezanu.