Wykonanie
Spaghetti puttanesca, czyli słynny włoski
makaron ladacznicy. Moja propozycja to dodanie zamiast
anchois tuńczyka, efekt jest naprawdę wyśmienity
Składniki (na ok 2-3 porcje):ok 2-3 łyżki
oliwek*ok 2-3 łyżki
kaparów1
papryczka chilli2 ząbki
czosnkuok 5
suszonych pomidorów1 mała
czerwona cebula1 spora puszka
tuńczyka w sosie własnym2 świeże
pomidory obrane ze skórkiok 150-200 ml passaty pomidorowej1 łyżka
oliwyPrzyprawy: suszona
bazylia i
oregano, ew.
sól i
pieprzUlubiony
makaronew.
parmezan do posypania*w oryginalnym przepisie są
czarne oliwki, ja natomiast użyłam zielonych z nadzieniem
anchois, ale możecie użyć dowolnych, ulubionychPrzygotowanie:
Cebulę siekamy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
cebulę i szklimy. Następnie dodajemy pokrojone składniki:
czosnek,
suszone pomidory,
oliwki,
kapary i
chilli. Wszystko smażymy kilka minut. Dodajemy
tuńczyka i świeże
pomidory. Gotujemy aż
pomidory lekko się rozpadną, zalewamy passatą
pomidorową doprawiamy
ziołami i gotujemy przez ok 5-10 minut aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gęsty sos (w tym czasie najlepiej ugotować
makaron). Na koniec, jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze
solą i
pieprzem (ja nie użyłam ani
soli ani
pieprzu, gdyż wg mnie słoność
oliwek i
kaparów oraz ostrość
chilli jest wystarczająca aby nadać daniu smaku). Sos serwujemy z ulubionym
makaronem i posypujemy odrobiną
parmezanu.