ßßß Cookit - przepis na Puttanesca z tuńczykiem

Puttanesca z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Spaghetti puttanesca, czyli słynny włoski makaron ladacznicy. Moja propozycja to dodanie zamiast anchois tuńczyka, efekt jest naprawdę wyśmienity
Składniki (na ok 2-3 porcje):
ok 2-3 łyżki oliwek*
ok 2-3 łyżki kaparów
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
ok 5 suszonych pomidorów
1 mała czerwona cebula
1 spora puszka tuńczyka w sosie własnym
2 świeże pomidory obrane ze skórki
ok 150-200 ml passaty pomidorowej
1 łyżka oliwy
Przyprawy: suszona bazylia i oregano, ew. sól i pieprz
Ulubiony makaron
ew. parmezan do posypania
*w oryginalnym przepisie są czarne oliwki, ja natomiast użyłam zielonych z nadzieniem anchois, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy pokrojone składniki: czosnek, suszone pomidory, oliwki, kapary i chilli. Wszystko smażymy kilka minut. Dodajemy tuńczyka i świeże pomidory. Gotujemy aż pomidory lekko się rozpadną, zalewamy passatą pomidorową doprawiamy ziołami i gotujemy przez ok 5-10 minut aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gęsty sos (w tym czasie najlepiej ugotować makaron). Na koniec, jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem (ja nie użyłam ani soli ani pieprzu, gdyż wg mnie słoność oliwek i kaparów oraz ostrość chilli jest wystarczająca aby nadać daniu smaku). Sos serwujemy z ulubionym makaronem i posypujemy odrobiną parmezanu.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/puttanesca-z-tunczykiem