Wykonanie
            Ten 
makaron mogłabym zjadać co drugi dzień! W ogóle bardzo lubię proste dania z 
makaronem, szczególnie z aromatycznymi 
pomidorami, dużą dawką 
ziół..najlepiej świeżych i zestawem przepysznych 
oliwek, 
suszonych pomidorów oraz 
kapar! To wszystko w jednym daniu, na jednym talerzu. Trzeba głośno dodać, że jestem miłośniczką włoskich dodatków...często używam 
oliwek, 
kapar i 
suszonych pomidorów.. dodaję je do past np takiej klik albo do pieczonych 
bakłażanów klik albo...do pysznej śródziemnomorskiej focacci klikSos arrabbiata to mój faworyt ze względu na jego intensywność 
smakową i lekkość zarazem, idealnie komponuje się z domowym, 
home made 
makaronem klik :-)

przepis własnySkładniki:200g domowego 
makaronu - przepis znajdziecie tutaj400g 
pomidorów krojonych z puszki2 
szalotki100g 
czosnku włoskiego w 
oleju ( 
marki OLE )2 ząbki świeżego 
czosnku1 łyżka 
kaparów (
marki OLE )słoiczek 
oliwek z 
suszonymi pomidorami ( 
marki OLE )1/2 pęczka świeżej 
bazyliidrobno posiekana 
papryczka chili250g kolorowych koktajlowych 
pomidorkówświeżo starty 
parmezanMakaron ugotuj al' dente.Włoski 
czosnek oraz 
suszone pomidory zmiksuj. 
Czarne oliwki pozostaw w całości.Kolorowe 
pomidorki koktajlowe przekrój na pół i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spryskaj odrobiną 
oleju i piecz do czasu aż lekko się pomarszczą.
Szalotkę pokroić na drobno i podsmaż wraz z 
chili na 
oleju z 
oliwek, dodaj posiekany 
czosnek i przez chwilę jeszcze podsmażaj. Następnie krojone 
pomidory z puszki oraz zmiksowany 
czosnek z 
suszonymi pomidorami. Gdy 
pomidory nabiorą konsystencji sosu, dodaj drobno pokrojone 
kapary, oraz 
bazylię pozostawiając odrobinę do dekoracji wierzchu. zetrzyj na tarce 
parmezan, ugotowany 
makaron dodaj do sosu i mieszając podgrzej. Przełóż na talerze, dodaj 
czarne oliwki, pieczone 
pomidorki koktajlowe, posyp 
parmezanem oraz 
bazylią.Smacznego:)