Wykonanie
Ten
makaron mogłabym zjadać co drugi dzień! W ogóle bardzo lubię proste dania z
makaronem, szczególnie z aromatycznymi
pomidorami, dużą dawką
ziół..najlepiej świeżych i zestawem przepysznych
oliwek,
suszonych pomidorów oraz
kapar! To wszystko w jednym daniu, na jednym talerzu. Trzeba głośno dodać, że jestem miłośniczką włoskich dodatków...często używam
oliwek,
kapar i
suszonych pomidorów.. dodaję je do past np takiej klik albo do pieczonych
bakłażanów klik albo...do pysznej śródziemnomorskiej focacci klikSos arrabbiata to mój faworyt ze względu na jego intensywność
smakową i lekkość zarazem, idealnie komponuje się z domowym,
home made
makaronem klik :-)
przepis własnySkładniki:200g domowego
makaronu - przepis znajdziecie tutaj400g
pomidorów krojonych z puszki2
szalotki100g
czosnku włoskiego w
oleju (
marki OLE )2 ząbki świeżego
czosnku1 łyżka
kaparów (
marki OLE )słoiczek
oliwek z
suszonymi pomidorami (
marki OLE )1/2 pęczka świeżej
bazyliidrobno posiekana
papryczka chili250g kolorowych koktajlowych
pomidorkówświeżo starty
parmezanMakaron ugotuj al' dente.Włoski
czosnek oraz
suszone pomidory zmiksuj.
Czarne oliwki pozostaw w całości.Kolorowe
pomidorki koktajlowe przekrój na pół i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spryskaj odrobiną
oleju i piecz do czasu aż lekko się pomarszczą.
Szalotkę pokroić na drobno i podsmaż wraz z
chili na
oleju z
oliwek, dodaj posiekany
czosnek i przez chwilę jeszcze podsmażaj. Następnie krojone
pomidory z puszki oraz zmiksowany
czosnek z
suszonymi pomidorami. Gdy
pomidory nabiorą konsystencji sosu, dodaj drobno pokrojone
kapary, oraz
bazylię pozostawiając odrobinę do dekoracji wierzchu. zetrzyj na tarce
parmezan, ugotowany
makaron dodaj do sosu i mieszając podgrzej. Przełóż na talerze, dodaj
czarne oliwki, pieczone
pomidorki koktajlowe, posyp
parmezanem oraz
bazylią.Smacznego:)