Wykonanie
Pewien czas temu odkryłam to cudowne danie i
powiem szczerze, że od dłuższego czasu gości ono u nas na
stole raz w tygodniu. Bardzo przypadł mi do gustu ten lekki smak. Jednocześnie jest to potrawa, którą robi sie dosłownie 15 minut i zawsze wychodzi! A to przecież bardzo ważne, gdy wieczorem wracamy z pracy, chcemy zjeść coś pysznego. Ten
makaron jest do tego idealny.
Potrzebne nam będą (na 3 porcje)5 małych
sardeli (
anchovis) w
oliwie z oliwek2 ząbki
czosnku1 łyżka
kaparówspora szczypta
płatków chili (wg upodobania)2 puszki
pomidorówspora garść
oliwek (obojętne czarnych czy zielonych)
parmezanMakaronMakaron gotujemy al dente. Jednocześnie przygotowujemy sos.Drobno siekamy
czosnek i
anchovis i wrzucamy na ciepłą (ale nie gorącą) patelnię. Ponieważ
anchovis są z
oliwy, już jej nie dodajemy więcej. Po chwili dorzucamy
chili i
kapary. Jeśli
kapary są spore, trzeba je trochę przesiekać. Po dosłownie 2 minutach
anchovis sie rozpadają i tworzą pyszną bazę
smakową do sosu. Wtedy dodajemy
pomidory i
oliwki. Dusimy do momentu ugotowania
makaronu. Sos się trochę zredukuje.
Makaron polewamy sosem i posypujemy startym
parmezanem.Kolacja/obiad w 15 minut. Można się zrelaksować, napić kieliszek
wina (polecam do tego dania włoskie Chianti) i miły wieczór gwarantowany.Smacznego!