ßßß Cookit - przepis na Makaron z pesto i chorizo

Makaron z pesto i chorizo

nazwa

Wykonanie

Makaron z pesto i chorizo to pomysł na błyskawiczny obiad z półproduktów. Zdarzają się i to pewnie nie rzadko takie dni kiedy nie ma czasu lub ochoty na gotowanie (zdarza się nawet najlepszym :)). Dlatego zawsze staram się mieć w domu makaron i pesto. Super jeśli w lodówce znajdę do tego jeszcze chorizo lub inną kiełbasę.
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Włoska
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Czas gotowania
15 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Czas gotowania
15 minut
Makaron z pesto i chorizo
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Włoska
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Czas gotowania
15 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Czas gotowania
15 minut
Składniki
200 g makaronu tagliatelle, pappardelle (lub inny który lubimy i mamy)
1 łyżka pesto zielonego
30 g chorizo(lub innej kiełbasy, najlepiej paprykowej, może być boczek)
5 szt. suszonych pomidorów w oliwie(opcjonalnie)
kilka szt. oliwek(opcjonalnie)
20 g tartego parmezanu(opcjonalnie)
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
Wstawiamy wodę na makaron (pamiętajmy by ją posolić). W tym czasie kiełbasę kroimy kawałki (wielkość i grubość zależy od nas). Jeśli stosujemy pomidory i oliwki je również kroimy na kawałki.
Do gotującej wody wrzucamy makaron. W trakcie gotowania podsmażamy chorizo (nie potrzeba tłuszczu, wytopi się on z kiełbaski). Po chwili dodajemy pokrojone pomidory i oliwki i smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty. Odstawiamy.
Ugotowany makaron odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka. Dodajemy pesto oraz chorizo i resztę dodatków. Mieszamy. Nakładamy na talerz. Posypujemy tartym parmezanem.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/makaron-z-pesto-i-chorizo