ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minut
Makaron z pesto i chorizoPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutSkładniki200 g makaronu tagliatelle, pappardelle (lub inny który lubimy i mamy)1 łyżka pesto zielonego30 g chorizo(lub innej kiełbasy, najlepiej paprykowej, może być boczek)5 szt. suszonych pomidorów w oliwie(opcjonalnie)kilka szt. oliwek(opcjonalnie)20 g tartego parmezanu(opcjonalnie)Porcje: osobySposób przygotowaniaWstawiamy wodę na makaron (pamiętajmy by ją posolić). W tym czasie kiełbasę kroimy kawałki (wielkość i grubość zależy od nas). Jeśli stosujemy pomidory i oliwki je również kroimy na kawałki.Do gotującej wody wrzucamy makaron. W trakcie gotowania podsmażamy chorizo (nie potrzeba tłuszczu, wytopi się on z kiełbaski). Po chwili dodajemy pokrojone pomidory i oliwki i smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty. Odstawiamy.Ugotowany makaron odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka. Dodajemy pesto oraz chorizo i resztę dodatków. Mieszamy. Nakładamy na talerz. Posypujemy tartym parmezanem.Share this Recipe