Wykonanie
Makaron z pesto i chorizo to pomysł na błyskawiczny obiad z półproduktów. Zdarzają się i to pewnie nie rzadko takie dni kiedy nie ma czasu lub ochoty na gotowanie (zdarza się nawet najlepszym :)). Dlatego zawsze staram się
mieć w domu
makaron i pesto. Super jeśli w lodówce znajdę do tego jeszcze chorizo lub inną
kiełbasę.
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minut
Makaron z pesto i chorizoPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutSkładniki200 g
makaronu tagliatelle, pappardelle (lub inny który lubimy i mamy)1 łyżka pesto zielonego30 g chorizo(lub innej
kiełbasy, najlepiej paprykowej, może być
boczek)5 szt.
suszonych pomidorów w
oliwie(opcjonalnie)kilka szt.
oliwek(opcjonalnie)20 g tartego
parmezanu(opcjonalnie)Porcje: osobySposób przygotowaniaWstawiamy
wodę na
makaron (pamiętajmy by ją posolić). W tym czasie
kiełbasę kroimy kawałki (wielkość i grubość zależy od nas). Jeśli stosujemy
pomidory i
oliwki je również kroimy na kawałki.Do gotującej
wody wrzucamy
makaron. W trakcie gotowania podsmażamy chorizo (nie potrzeba tłuszczu, wytopi się on z
kiełbaski). Po chwili dodajemy pokrojone
pomidory i
oliwki i smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty. Odstawiamy.Ugotowany
makaron odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka. Dodajemy pesto oraz chorizo i resztę dodatków. Mieszamy. Nakładamy na talerz. Posypujemy tartym
parmezanem.Share this Recipe