Wykonanie
Składniki (na 2 porcje):1 porcja makronu
soba (można dać inny np.
ryżowy albo
sojowy)pęczek
szparagówpęczek
botwinki (bez
buraczków)filet z
łososia około 300 g2 ząbki
czosnkuokoło 1 cm²
imbiruokoło 1 łyżki
sezamu uprażonego na suchej patelniokoło 1 łyżki
oleju roślinnegoSos5 łyżek
sosu sojowego2 łyżeczki
miodu (lub
cukru trzcinowego)sok z 1/2
limonki1/2
papryczki chili lub trochę
płatków chilliMarynata do
łososiaokoło 3 łyżki
sosu sojowegosok z limonki (około 1-2 łyżki)łyżeczka ziaren
sezamu1 łyżeczka
mioduodrobina
płatków chilliPrzygotowanie:
Łososia wyjmujemy z lodówki wcześniej żeby nabrał temperatury pokojowej. Mieszamy ze sobą składniki marynaty, oblewamy nią
łososia i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ja polecam piec
rybę zawiniętą szczelnie w papier do pieczenia, ale można ją po prostu upiec w naczyniu żaroodpornym.Składniki sosu dokładnie mieszamy. Próbujemy i dostosowujemy do smaku – powinien być balans słodkiego (
miód), słonego (
sos sojowy), kwaśnego (
sok z limonki) i
ostrego (
chilli) (z początku sos może wydawać się lekko za słony)Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy posiekany
czosnek,
imbir i smażymy dosłownie chwileczkę (aż poczujemy aromat, nie rumienimy
czosnku, bo staje się gorzki!). Dodajemy pokrojone drobniej
szparagi (najpierw je myjemy, następnie odłamujemy zdrewniałe końce) oraz pokrojone łodygi
botwinki. Wszystko zalewamy sosem i gotujemy przez około 10 minut, aż
szparagi i
botwinka będą miękkie (można podlać w międzyczasie odrobina
wody żeby składniki się nie przypaliły – ja dodałam około 1/3 szklanki
wody).
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Pod koniec gotowania warzyw dodajemy liście
botwinki, smażymy aż lekko zwiędną. Dodajemy
makaron – powinien on wchłonąć pozostały na patelni sos. Kiedy
łosoś będzie gotowy, dzielimy go na mniejsze kawałki i dodajemy do
makaronu. Wszystko posypujemy uprażonymi ziarnami
sezamu. Smacznego!