Wykonanie
Przyznam, że nie spodziewałam się, że to danie będzie tak dobrze.
Botwinka w wydaniu orientalnym smakuje wyśmienicie! Doskonale pasują do niej, słodkie, słone i kwaśne, wyraziste smaki!
Inspiracja tu .Składniki (na około 3-4 porcje):1/2 opakowania
makaronu ryżowego1 pęczek
botwinki (może być z
buraczkami)1/2
czerwonej cebuli (opcjonalnie)1 duży ząbek
czosnkuodrobina
płatków chili1 pęczek
szczypiorku lub
młodej cebulki1-2 łyżki
oleju roślinnego2 czubate łyżki
miodusok z 1
limonkiokoło 6 łyżek
sosu sojowego400 g
tofusezam do posypaniaPrzygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę, to samo
czosnek i następnie oba składniki lekko przysmażamy na
oleju (aż
cebula lekko się zeszkli).
Buraczki kroimy w kostkę lub słupki, dodajemy do
cebuli i
czosnku. Wszystko chwilę smażymy.Przygotowujemy sos:
sos sojowy,
sok z limonki,
miód i
płatki chilli i następnie zalewamy nim warzywa. Na wolnym ogniu dusimy kilka minut aż
buraczki lekko zmiękną, następnie dodajemy pokrojone łodygi
botwinki i dusimy jeszcze kilka minut (tak aby tworzył się sos, a nie odparowywał).
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i następnie odlewamy.Kiedy warzywa są już w miarę miękkie, dodajemy posiekane liście
botwinki, następnie posiekane
młode cebulki ze
szczypiorkiem. Wszystko dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku – smak powinien być bilansem słonego (
sos sojowy), słodkiego (
miód), kwaśnego (
sok z limonki) oraz
ostrego (
płatki chilli). Dokładamy pokrojone w kostkę
tofu oraz
makaron ryżowy. Dokładnie mieszamy i jeszcze smażmy kilka minut, tak pozwalamy aby
tofu i
makaron wchłonęły cały sos i nabrały smaku.Wierzch posypujemy
sezamem (może być lekko podprażony wcześniej na suchej patelni, ale nie jest to konieczne).Uwagi:
Czerwoną cebulę można pominąć, lub zastąpić inną
cebulką.Zamiast
miodu możemy również dać np.
cukier trzcinowy albo
syrop klonowy. Zwykłego
cukru nie polecam, ale również można.Możemy dodać również troszkę
imbiru do smaku.Zamiast
płatków chilli można dać po prostu
papryczkę chilli – 1/2 papryczki powinna być w porządku.