Wykonanie
Składniki2 porcje:2 filety
łososia bez skóry, każdy po około 150 g100 g
makaronu gryczanego
soba lub
makaronu ryżowego2 łyżki białego
sezamu2 łyżki czarnego
sezamuMarynata i sos:
sos sojowy,
sok z limonki,
cukier lub
miód, 1 łyżeczka mielonego
imbiru w proszkuSurówka z białej
rzodkiewki:starta biała długa
rzodkiewka, około 1 szklankakilka plasterków zielonej
papryczki chili1 łyżka
soku z limonki1 łyżka
octu ryżowego1 łyżeczka
cukru trzcinowegoPrzygotowanie
Łososia zamarynować w mieszance
sosu sojowego (2 łyżki),
soku z limonki (2 łyżki),
cukru lub
miodu (1 łyżeczka), 1 łyżeczce mielonego
imbiru, szczypcie
soli lub łyżeczce
sosu rybnego i szczypcie
pieprzu. Odstawić na około 1 godzinę lub dłużej jeśli mamy czas. Ugotować
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Wyjąć
łososia z marynaty i delikatnie osuszyć. Resztę marynaty (jeśli taka pozostała) wlać do rondelka, dodać 3 dodatkowe łyżki
sosu sojowego, 1 łyżeczkę
cukru lub
miodu i zagotować. Gotować przez 1 - 2 minuty aż sos zgęstnieje, odstawić. Dodać ugotowany i odcedzony
makaron, wymieszać, odstawić.
Łososia obtoczyć w mieszance jasnego i czarnego
sezamu i położyć na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką (smażymy bez użycia tłuszczu). Smażyć przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu, uważając aby ziarna tylko się lekko zrumieniły a nie spaliły, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne około 2 minuty, obsmażyć jeszcze po minucie z dwóch pozostałych stron.
Łosoś nie może być przesuszony,
mięso ma być delikatne i miękkie. Czas smażenia zależy od grubości filetu i może się różnić.
Makaron podgrzać jeśli ostygł i podawać do
łososia z surówką z
rzodkiewki.Surówka:
rzodkiew zetrzeć na tarce lub pokroić na cienkie plasterki, posolić szczyptą
soli i odstawić na kilkanaście minut. Odcisnąć z soku, włożyć do miski, dodać
chili,
sok z limonki,
ocet,
cukier, wymieszać i podawać do
łososia.