Wykonanie
Truskawki w daniu słonym?
Czemu nie! Ale właściwie to danie nie do końca jest słone, jest delikatne i zbalansowane, tak jak kuchnia azjatycka. Delikatne
awokado, słodkie
truskawki, chrupiący
szpinak, wszystko doskonale się łączy i tworzy danie idealne na obiad lub kolację w gorący dzień.
Składniki (na 3 porcje):300 g filetu z
łososiaopakowanie
makaronu chińskiego (
ryżowy, lub
sojowy – 100g)2 łyżeczki
mioduok 5 łyżek
sosu sojowegosok z 1
limonki1/2
papryczki chili (ja użyłam zielonej)ok 9
truskawek3 duże garści
szpinaku1 dojrzałe
awokadook 1,5 łyżki
sezamu (lekko uprażonego na suchej patelni)opcjonalnie listki świeżej
kolendry do posypaniaPrzygotowanie:Filet z
łososia zalewamy 3 łyżkami
sosu sojowego,
sokiem z połowy
limonki i 1 łyżeczką
miodu, odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę (lub całą noc, jeśli mamy czas). Następnie
rybę gotujemy na parze przez ok 15-20 minut (ew. można upiec w piekarniku pod przykryciem).
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut).
Truskawki kroimy w plasterki, tak samo
awokado.
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy 2 łyżki
sosu sojowego, 1 łyżeczkę
miodu i sok z 1/2
limonki, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę
chili. Kiedy
łosoś będzie gotowy dzielimy go na 3 części. W miseczkach układamy na dnie po sporej porcji
szpinaku, następnie po ok 3
truskawki, 1/3
awokado i 1/3
łososia. Wszystko polewamy sosem tuż przed podaniem (tak żeby
makaron nie nasączył się nim za bardzo) i posypujemy
sezamem. Smacznego!