Wykonanie
Łosoś w
sezamie niekoniecznie jest najbardziej wymyślną potrawą jaką zrobiłam. Jest jednak jednym z moich ulubionych dań. Uwielbiam
łososia tak samo jak uwielbiam
sezam. Czego chcieć więcej? :)
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób)- 300g
łososia-
imbir (kawałek ok. 1,5 cm)-
sos sojowy (1 łyżka)-
olej sezamowy (1 łyżeczka)- ok. 3 łyżek
sezamu-
limonkę-
szpinak-
ryżImbir ścieramy i łączymy go z
sosem sojowym oraz
olejem sezamowym. Powstałym sosem smarujemy filety z obu stron. Następnie posypujemy
rybę obustronnie ziarenkami
sezamu.Tak przygotowaną
rybę smażymy z dwóch stron (ok.4 minuty każda)W tym czasie przygotowujemy
ryż. Można ugotować
ryż w torebkach, jednakże my od kilku miesięcy jesteśmy wierni przygotowaniu
ryżu w następujący sposób:
ryż sypki prażymy na suchej patelni aż zacznie zmieniać barwę. Następnie zalewamy patelnię wrzątkiem (
woda musi być odrobinę powyżej linii
ryżu) i pozwalamy ryżowi gotować się tak pod przykryciem ok. 15 minut.Voila!