ßßß Cookit - przepis na Sushi maki

Sushi maki

nazwa

Wykonanie

Na studiach odwiedziliśmy z mężem bar sushi. Zasmakowało nam. Postanowiliśmy więc zaopatrzyć się w zestaw do robienia sushi i przy okazji samemu zrobić tą potrawę. Oto moje pierwsze w życiu sushi ;)
Składniki:
szklanka ryżu do sushi
3 łyżki sosu do ryżu
3 liście alg morskich (nori)
czarny sezam
wasabi
marynowany imbir
sos sojowy
łosoś
Ryż należy przygotować godzinę przed podaniem sushi. Ryż wsypać do miski i dokładnie wypłukać. Czynność należy powtarzać do momentu aż woda będzie przeźroczysta. Odcedzić ryż na durszlaku, wsypać do garnka i zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem do momentu wrzenia. Zamieszać. A potem gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie ściągnąć ryż z ognia. Nie podnosząc przykrywki odstawić na 15 min. Następnie wymieszać ryż z sosem do ryżu.
Łososia położyć na rozgrzaną patelnię (skórą na dół) na 10 sekund. Potem zdjąć z niego skórę i pokroić w paski.
Na matę bambusową położyć liść nori. Następnie dokładnie zmoczyć ręce. Nałożyć na nori cienką warstwę ryżu pozostawiając na brzegach niewielkie marginesy.
W dolnej części zrobić pasek z wasabi, na niego położyć pasek z łososia. Posypać czarnym sezamem.
Zwinąć w rulon. Rulon zwijamy tak, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku, a mata pozostała na zewnątrz. Pokroić na 8 równych części.
Podawać z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
ITADAKIMASU ;)
Źródło:http://mojemalehobby.blogspot.com/2013/03/sushi-maki.html