ßßß
 
            
         Składniki (na 2 osoby):300 g krewetek *150 ml śmietanki kremówki50 ml białego wytrawnego wina1 ząbek czosnku1/2 papryczki chilliok pół łyżeczki szafranu2 łyżki przecieru pomidorowego150 g pomidorków koktajlowychok 1 łyżka oliwy z oliwek250 g suchego makaronu (najlepiej tagliatelle)natka pietruszki do dekoracjisól, suszona bazylia do smaku* staram się zawsze używać surowych krewetek. Podczas przyrządzania nabierają więcej aromatów, niż te już ugotowane. Krewetki oczywiście powinny być już obrane i oczyszczone. Można oczywiście użyć już ugotowanych wcześniej krewetek. Jeśli kupujemy mrożone owoce morza, należy je rozmrozić przed przygotowaniem potrawy. Do tego dania polecam dość spore krewetki (16-20).Przygotowanie (ok 15 minut):Czosnek i papryczkę chilli drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. W między czasie zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i papryczkę i chwilę smażymy (dosłownie chwilę pilnując żeby czosnek się nie przypalił). Zalewamy wszystko winem, dokładnie mieszamy, czekamy aż się zagotuję i chwilę gotujemy, żeby pozbyć się alkoholu i pozostawić tylko smak. Następnie dodajemy śmietanę, przecier pomidorowy oraz kluczowy składnik – szafran, który nada też sosowi piękny kolor. Wszystko zagotowujemy. Dodajemy krewetki oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko doprawiamy do smaku solą i odrobiną suszonej bazylii oraz gotujemy aż krewetki z szarych staną się różowe (ew. jeśli używamy już ugotowanych krewetek to po prostu ok 3 minut). Na patelnie dorzucamy ugotowany i odcedzony makaron i dokładnie łączymy go z sosem. Wszystko posypujemy natką pietruszki oraz podajemy z lampką białego wina dla lepszego efektu….
Składniki (na 2 osoby):300 g krewetek *150 ml śmietanki kremówki50 ml białego wytrawnego wina1 ząbek czosnku1/2 papryczki chilliok pół łyżeczki szafranu2 łyżki przecieru pomidorowego150 g pomidorków koktajlowychok 1 łyżka oliwy z oliwek250 g suchego makaronu (najlepiej tagliatelle)natka pietruszki do dekoracjisól, suszona bazylia do smaku* staram się zawsze używać surowych krewetek. Podczas przyrządzania nabierają więcej aromatów, niż te już ugotowane. Krewetki oczywiście powinny być już obrane i oczyszczone. Można oczywiście użyć już ugotowanych wcześniej krewetek. Jeśli kupujemy mrożone owoce morza, należy je rozmrozić przed przygotowaniem potrawy. Do tego dania polecam dość spore krewetki (16-20).Przygotowanie (ok 15 minut):Czosnek i papryczkę chilli drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. W między czasie zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i papryczkę i chwilę smażymy (dosłownie chwilę pilnując żeby czosnek się nie przypalił). Zalewamy wszystko winem, dokładnie mieszamy, czekamy aż się zagotuję i chwilę gotujemy, żeby pozbyć się alkoholu i pozostawić tylko smak. Następnie dodajemy śmietanę, przecier pomidorowy oraz kluczowy składnik – szafran, który nada też sosowi piękny kolor. Wszystko zagotowujemy. Dodajemy krewetki oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko doprawiamy do smaku solą i odrobiną suszonej bazylii oraz gotujemy aż krewetki z szarych staną się różowe (ew. jeśli używamy już ugotowanych krewetek to po prostu ok 3 minut). Na patelnie dorzucamy ugotowany i odcedzony makaron i dokładnie łączymy go z sosem. Wszystko posypujemy natką pietruszki oraz podajemy z lampką białego wina dla lepszego efektu….




