Wykonanie
Share the post "Pieczony
kurczak w stylu tandoori / Tandoori-style roasted chicken"Dziś przedstawiam łatwy i szybki pomysł na
kurczaka w stylu indyjskim.
Udka kurczaka marynowane w
jogurcie wymieszanym z aromatycznymi, indyjskimi
przyprawami, następnie upieczony w piekarniku i podany z
ryżem lub
chlebkiem naan – pycha! Wychodzą niesamowicie soczyste i aromatyczne. Można je swobodnie zamarynować wieczorem, a następnego dnia wrzucamy na ruszt i mamy pyszny obiad. Polecam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:4
udka z kurczaka, ze skórką3 łyżki roztopionego
masłakawałki
limonkiposiekana, świeża
kolendraSkładniki na marynatę:1/2 szklanki
jogurtu greckiego3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżki świeżego
imbiru, startego na tarce2 łyżeczki
soku z limonki1 1/2 łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion
kminu rzymskiego1 łyżeczka
garam masala3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku1/4 łyżeczki
chilli cayennePrzygotowanie:Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i odstaw.
Kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Natnij głęboko
mięsne części udek (po 3-4 głębokie nacięcia) i dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą. Następnie umieść je w woreczku lub innym pojemniku wraz z resztą marynaty i włóż do lodówki na 4-6 godzin lub najlepiej na całą noc.Włącz piekarnik i ustaw go na 250 oC. Wyjmij
kurczaka z lodówki i odstaw, by nabrał temperatury pokojowej.Ułóż
kurczaka mięsną stroną do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką do pieczenia wyłożoną np. papierem do pieczenia (będzie kapało). Zwróć uwagę by jak najwięcej marynaty zostało na udkach i zachowaj resztę na później.
Skrop roztopionym
masłem i piecz przez 10 minut.Odwróć udka
mięsną stroną do góry, wyłóż na nie resztę marynaty,
skrop kolejną łyżką
masła i piecz kolejne 10 minut. Po tym czasie włącz funkcję grilla i piecz 5 minut aby skórka stała się ładnie zarumieniona i chrupiąca. Sprawdź czy
kurczak jest już upieczony (czy wypływa przezroczysty płyn po nakłuciu), jeśli tak wyjmij z piekarnika,
skrop resztą
masła i odstaw na 5-10 minut aby „odpoczął”.Podawaj
kurczaka z
ryżem lub
chlebkiem naan, wraz z
limonką i
kolendrą.Smacznego!

English versionTandoori-style roasted chicken(4 servings)Ingredients:4 chicken legs , skin-on3 tablespoons melted butterlime wedgesfresh cilantro leaves, choppedMarinade ingredients:1/2 cup Greek
yogurt3 garlic cloves, minced2 tablespoons fresh ginger, minced2 teaspoons lime juice1 1/2 teaspoons toasted and ground cumin seeds1 teaspoon
garam masala3/4 teaspoon salt1/2 teaspoon
paprika1/4 teaspoon
cayennePreparation:Combine all the marinade ingredients. Mix well.
Make 3 to 4 diagonal slashes in the fleshly part of each chicken leg and rub with the marinade. Place in a bag or other container and refrigerate for 4-6 hours or preferably all night.Preheat the oven to 250 oC. Remove the chicken from the refrigerator and bring to room temperature.Transfer the chicken, scored, fleshy
side down, on the
wire rack, leaving as much of the marinade on as possible (reserve any leftover
yogurt marinade). Drizzle 1 tablespoon melted butter over the chicken and roast for 10 minutes.Flip so the scored, fleshy
side is now facing up, brush the top of the chicken with remaining
yogurt marinade, drizzle another tablespoon of butter over the chicken, and roast another 10 minutes. Place under the broiler for 5 minutes to crisp up the skin. Test and
make sure the juices run clear. Remove from the oven, drizzle the remaining tablespoon of butter over the chicken. Let rest 5-10 minutes.
Serve the chicken over rice or with naan, lime wedges, and cilantro.Enjoy!Share the post "Pieczony
kurczak w stylu tandoori / Tandoori-style roasted chicken"



