ßßß
Przepis pochodzi ze strony BBC .Składniki:Marynata:100 ml jogurtusok z 1 limonki4 ząbki czosnku2,5 cm kawałek imbiru1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżka posiekanej kolendry1 łyżeczka przyprawy garam masalaszczypta wędzonej papryki i soliKurczak:2 piersi z kurczaka25 g masłasok z 1/2 cytrynySos:100 g masła1 cebula2,5 cm kawałek imbiru100 g passaty pomidorowej1 mała papryczka chili200 ml śmietanki 36%sól, pieprzDodatki:posiekana kolendrachlebek naanryżWykonanie:Wieczorem, dzień przed przygotowywaniem curry robimy marynatę do kurczaka. Wszystkie składniki marynaty miksujemy na gładką masę i umieszczamy w niej kurczaka (może być pokrojony w kostkę lub paski). Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.Kurczaka oczyszczamy lekko z marynaty i podsmażamy na rozgrzanym grillu przez około 5 minut, następnie kurczaka smarujemy masłem i polewamy sokiem z cytryny, pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.Następnie przygotowujemy sos - na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i ją szklimy, następnie dodajemy posiekany czosnek i imbir, passatę, posiekane chili (bez białych części i nasionek) i przyprawy. Podgrzewamy kilka minut. Następnie dodajemy zahartowaną śmietankę, mieszamy i wkładamy kurczaka do sosu, gotujemy jeszcze chwilę. Jeśli lubicie gęste sosy, należy go odparować.Gotowe butter chicken curry podajemy z ryżem, chlebkiem naan, posypane świeżą kolendrą.
Smacznego!