Wykonanie
Share the post "Klasyczny
kurczak z patelni z warzywami / Chicken hash"Czasami nie mamy pomysłu co zrobić z resztkami
mięsa po obiedzie z poprzedniego dnia, dlatego przedstawiam przepis na bardzo prosty i szybki pomysł na ich wykorzystanie. Ja miałam akurat
kurczaka, więc przygotowałam go na patelni wraz z moimi warzywami i był pyszny! Można oczywiście użyć innych ulubionych, należy tylko pamiętać, aby smażyć je zaczynając od tych najtwardszych. Doskonały pomysł na danie obiadowe dla leniuchówScroll down for recipe in English

(6 porcji)Składniki:6 części pieczonego
kurczaka lub innego
mięsa7 średnich
ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę2
czerwone cebule, pokrojone w kostkę3 czerwone lub
żółte papryki, pokrojone w dużą kostkę100 g
fasolki szparagowej, z obciętymi końcami100 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki5 ząbków
czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżeczki listków świeżego
tymianku2 łyżeczki wędzonej
papryki1 łyżka
koncentratu pomidorowego4 posiekane
dymki, do podania1/4 szklanki posiekanej
pietruszki, do podania3 łyżki
oleju roślinnegosól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu
olej i włóż pokrojone w kostkę
ziemniaki z
cebulą. Dopraw
solą i
pieprzem i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż
ziemniaki staną się miękkie i ładnie zarumienione, około 15 minut.Wyjmij
ziemniaki z patelni i włóż
czosnek wraz z pokrojoną w kostkę
papryką i smaż przez około 5 minut, po czym dodaj
fasolkę i
grzyby. Następnie dodaj
tymianek,
koncentrat pomidorowy,
paprykę wędzoną i dobrze wymieszaj. Gdy
papryka zacznie się rumienić włóż ponownie
ziemniaki wraz z kawałkami
kurczaka, podsmaż całość aż
kurczak się podgrzeje, dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Posyp posiekaną
dymką i
pietruszką i podawaj.Smacznego!

English versionChicken hash(6 servings)Ingredients:6 pieces of roasted chicken7 medium sized potatoes, peeled and diced2 red onions, chopped3 red bell pepper, cut in large dice100 g green beans, trimmed100 g mushrooms, sliced5 garlic cloves, minced2 tsp fresh thyme2 tsp smoked
paprika1 tbsp tomato paste4 minced scallions1/4 cup chopped parsley3 tbsp vegetable oilsalt and pepper to tastePreparation:Heat oil in large saute pan on medium heat. Add diced potato with onions, sprinkle salt and pepper and saute until the potatoes are cooked, around 15 minutes. Stir from
time to
time..Once potatoes are cooked, remove from pan. In the same pan, saute minced garlic and diced sweet peppers for 5 minute and add green beans and mushrooms. Add fresh thyme,
paprika and tomato paste, mix well. Once the pepper starts to caramelize, add potatoes and chicken pieces. Adjust seasonings and take off heat.Sprinkle scallions and chopped parsley before serving.Enjoy!

Share the post "Klasyczny
kurczak z patelni z warzywami / Chicken hash"



