ßßß Cookit - przepis na Placki po zbójnicku

Placki po zbójnicku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 800 gramów
cebula 2 sztuk
jajka 2 sztuk
mąka 3,5 łyżek stołowych
pieczarki 250 gramów
mięso mielone 500 gramów
czosnek 2 ząbki
keczup pikantny 5 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznania
tymianek według uznania
papryka mielona według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
olej według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, sola oraz tymiankiem i smażyć 3 minuty na rozgrzanych 3 łyżkach oleju.
Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć sok. Oczyszczona cebule posiekać, dodać do ziemniaków, dosypać mąkę, wbić jajka, mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Mięso włożyć do pieczarek, mieszając, smażyć aż masa się zrumieni. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką i czosnkiem. Dodać keczup, wymieszać, przykryć i dusić 10 minut.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć łyżką porcje ciasta ziemniaczanego i usmażyć rumiane placki. Na połowie placków ułożyć porcje mięsa z pieczarkami i przykryć je pozostałymi plackami.
Uwagi:
Placki ziemniaczane można tez przełożyć pieczarkami podsmażonymi z warzywami (cebula, marchewka, groszek).
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10701/Placki-po-zbojnicku