Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 800 gramów
cebula 2 sztuk
jajka 2 sztuk
mąka 3,5 łyżek stołowych
pieczarki 250 gramów
mięso mielone 500 gramów
czosnek 2 ząbki
keczup pikantny 5 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznania
tymianek według uznania
papryka mielona według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
olej według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić
sokiem z cytryny, oprószyć
pieprzem,
sola oraz
tymiankiem i smażyć 3 minuty na rozgrzanych 3 łyżkach
oleju.Oczyszczone
ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć sok. Oczyszczona
cebule posiekać, dodać do
ziemniaków, dosypać
mąkę, wbić
jajka, mieszając, doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem.
Mięso włożyć do
pieczarek, mieszając, smażyć aż masa się zrumieni. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
papryką i
czosnkiem. Dodać
keczup, wymieszać, przykryć i dusić 10 minut.Na patelni rozgrzać
olej, włożyć łyżką porcje ciasta ziemniaczanego i usmażyć rumiane placki. Na połowie placków ułożyć porcje
mięsa z
pieczarkami i przykryć je pozostałymi plackami.Uwagi:Placki ziemniaczane można tez przełożyć
pieczarkami podsmażonymi z warzywami (
cebula,
marchewka,
groszek).Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: