Wykonanie
Kluski ziemniaczane z grzankami tak nam zasmakowały, że nie czekałam długo, tylko powtórzyłam przepis. Tym razem użyłam jednak
pieczarek w formie nadzienia, by nie było tak samo jak ostatnio. Smakowały absolutnie niezawodnie! Jeśli macie ochotę na danie bez
mięsa, polecam. Uwielbiam tego typu obiady!
Składniki:- 500 g
ziemniaków,- 1
jajko,- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej + więcej w razie potrzeby do zagniatania i podsypywania,- 1 łyżeczka
soku z cytryny,-
sól,
pieprz,- nadzienie: ok. 300 g
pieczarek, 1 średniej wielkości
cebula, 1 łyżka
oleju do smażenia,
sól,
pieprz,
tymianek.Kluski przygotowujemy dokładnie tak, jak podawałam w poprzednim przepisie . O bieramy wszystkie
ziemniaki, myjemy, lecz gotujemy jedynie 3/4 z całości. W trakcie gotowania
ziemniaków przygotowujemy farsz:
pieczarki myjemy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju, po chwili wrzucamy pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy
pieczarki. Mieszamy. Czekamy do całkowitego odparowania
wody. Na koniec doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
tymiankiem.Po ugotowaniu
ziemniaki odcedzamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe
ziemniaki, starte na tarce z małymi oczkami, zmieszane z
sokiem z cytryny. Dodajemy także
jajko,
mąkę,
sól i
pieprz. Wszystko mieszamy, zagniatamy.W razie potrzeby dodajemy więcej
mąki (ciasto nie powinno się zbytnio kleić). Ciasto ziemniaczane formujemy w długi wałek. Za pomocą
ostrego noża kroimy na mniejsze kawałki, rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy łyżeczkę
pieczarek i formujemy podłużne kluski. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 10-15 min. (w zależności od wielkości) od momentu ponownego zagotowania. Podajemy tak, jak lubimy. Ja podałam z
sosem pomidorowym. Smacznego!