ßßß Cookit - przepis na Kluski ziemniaczane z pieczarkami

Kluski ziemniaczane z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Kluski ziemniaczane z grzankami tak nam zasmakowały, że nie czekałam długo, tylko powtórzyłam przepis. Tym razem użyłam jednak pieczarek w formie nadzienia, by nie było tak samo jak ostatnio. Smakowały absolutnie niezawodnie! Jeśli macie ochotę na danie bez mięsa, polecam. Uwielbiam tego typu obiady!
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej + więcej w razie potrzeby do zagniatania i podsypywania,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- nadzienie: ok. 300 g pieczarek, 1 średniej wielkości cebula, 1 łyżka oleju do smażenia, sól, pieprz, tymianek.
Kluski przygotowujemy dokładnie tak, jak podawałam w poprzednim przepisie . O bieramy wszystkie ziemniaki, myjemy, lecz gotujemy jedynie 3/4 z całości. W trakcie gotowania ziemniaków przygotowujemy farsz: pieczarki myjemy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, po chwili wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Mieszamy. Czekamy do całkowitego odparowania wody. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe ziemniaki, starte na tarce z małymi oczkami, zmieszane z sokiem z cytryny. Dodajemy także jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, zagniatamy.
W razie potrzeby dodajemy więcej mąki (ciasto nie powinno się zbytnio kleić). Ciasto ziemniaczane formujemy w długi wałek. Za pomocą ostrego noża kroimy na mniejsze kawałki, rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy łyżeczkę pieczarek i formujemy podłużne kluski. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 10-15 min. (w zależności od wielkości) od momentu ponownego zagotowania. Podajemy tak, jak lubimy. Ja podałam z sosem pomidorowym. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/03/kluski-ziemniaczane-z-pieczarkami.html