Wykonanie
20 lutego 2015Składniki:500g.surowej
ciecierzycy500g.
pieczarek400g.
pomidorów krojonych z puszki2 mięsiste
pomidory2
czerwone papryki2
cebule2 łyżki ostrej
musztardy2 łyżki
masła1 łyżka czubrycy czerwonej1 łyżka
suszonych pomidorów z
bazylią1 łyżka peperoncini1 łyżka wędzonej
papryki1 łyzeczka
soli cebulowej1 łyżeczka
pieprzuPrzygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie odstawić na całą noc.Na drugi dzień opłukać , zalać
wodą gotować do miękkości ok 40 min. Odcedzić , przełozyć spowrotem do garnka.W oddzielnym garnku lub w głębokiej patelni rozgrzać
masło.Warzywa obrać umyć(
pomidory sparzyć).
Paprykę,
pomidora i
cebulę pokroić w kostkę,
pieczarki w pół plasterki.Na rozgrzane
masło wrzucić
paprykę z
cebulą gdy się lekko podsmażą , dodać
pieczarki z
pomidorem. Dusić do momentu odparowania płynów.Na koniec do sosu wlać
pomidory z puszki ,
musztardę oraz wsypać
przyprawy. Dokładnie wymieszać , zostawić na wolnym ogniu kolejne 5 min.Do garnka z
ciecierzycą przelać sos , dokładnie wymieszać całość razem.Danie podawać gorące posypane posiekaną
natką pietruszki , samo lub ze świeżym
pieczywem.SmacznegoPost navigation← Tak przygotowane serduszka serwowała mama odkąd sięgnę pamięcią. Do tej
pory często goszczą w domu rodzinny. Nie każdy za nimi przepada ja uwielbiam. Smakują za równo z
pieczywem jak i gotowanymi
ziemniakami.Delikatne , rozpływające się w ustach
kiełbaski pełne witamin.Idealne dla małych dzieci jak i dorosłych , osób dbających o linię i na diecie .Przygotowując jednak
kiełbaski maluszkom radzę ominąć lub zmniejszyć ilość
soli i
pieprzu. →