ßßß Cookit - przepis na Ciecierzyca w warzywach na ostro

Ciecierzyca w warzywach na ostro

nazwa

Wykonanie

20 lutego 2015
Składniki:
500g.surowej ciecierzycy
500g.pieczarek
400g.pomidorów krojonych z puszki
2 mięsiste pomidory
2 czerwone papryki
2 cebule
2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki masła
1 łyżka czubrycy czerwonej
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią
1 łyżka peperoncini
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyzeczka soli cebulowej
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie odstawić na całą noc.
Na drugi dzień opłukać , zalać wodą gotować do miękkości ok 40 min. Odcedzić , przełozyć spowrotem do garnka.
W oddzielnym garnku lub w głębokiej patelni rozgrzać masło.
Warzywa obrać umyć( pomidory sparzyć).Paprykę, pomidora i cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w pół plasterki.
Na rozgrzane masło wrzucić paprykę z cebulą gdy się lekko podsmażą , dodać pieczarki z pomidorem. Dusić do momentu odparowania płynów.
Na koniec do sosu wlać pomidory z puszki , musztardę oraz wsypać przyprawy. Dokładnie wymieszać , zostawić na wolnym ogniu kolejne 5 min.
Do garnka z ciecierzycą przelać sos , dokładnie wymieszać całość razem.
Danie podawać gorące posypane posiekaną natką pietruszki , samo lub ze świeżym pieczywem.
Smacznego
Post navigation
← Tak przygotowane serduszka serwowała mama odkąd sięgnę pamięcią. Do tej pory często goszczą w domu rodzinny. Nie każdy za nimi przepada ja uwielbiam. Smakują za równo z pieczywem jak i gotowanymi ziemniakami.
Delikatne , rozpływające się w ustach kiełbaski pełne witamin.Idealne dla małych dzieci jak i dorosłych , osób dbających o linię i na diecie .Przygotowując jednak kiełbaski maluszkom radzę ominąć lub zmniejszyć ilość soli i pieprzu. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/ciecierzyce-dopiero-odkrywam-jej-smak-tak-bardzo-przypadl-do-gustu-mojej-rodzinie-ze-wiem-iz-na-stale-zagosci-w-naszym-menu-dzieki-nie-banalnym-przyprawom-danie-jest-aromatyczne-i-rozgrzewajace-cie