Wykonanie
Bardzo smaczne
faworki bez
jajek, to moja propozycja na ostatnie dni karnawału . Są proste w przygotowaniu i w miarę szybko się je robi, nie licząc czasu kiedy ciasto musi poleżeć 2 godziny w lodówce. Polecam do wypróbowania, smakowały przepysznie.
składniki na talerz
faworkówszklanka
mąkiłyżka
masłałyżka
octukwaśna
śmietanaolej to smażenia
cukier puderprzepis
Masło z
mąką siekamy nożem , wlewamy
ocet i tyle
śmietany aby ciasto miało ścisłość ciasta na
makaron. Wkładamy ciasto do garnka i mocno ubijamy tłuczkiem do
ziemniaków aby wytworzyły się pęcherzyki powietrza , a następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie płaty i wycinamy z nich
faworki. Smażymy w dużej ilości tłuszczu na rumiano z obu stron. Układamy na talerzu i posypujemy obficie
cukrem pudrem .