ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne faworki bez jajek, to moja propozycja na ostatnie dni karnawału . Są proste w przygotowaniu i w miarę szybko się je robi, nie licząc czasu kiedy ciasto musi poleżeć 2 godziny w lodówce. Polecam do wypróbowania, smakowały przepysznie.
składniki na talerz faworków
szklanka mąki
łyżka masła
łyżka octu
kwaśna śmietana
olej to smażenia
cukier puder
przepis
Masło z mąką siekamy nożem , wlewamy ocet i tyle śmietany aby ciasto miało ścisłość ciasta na makaron. Wkładamy ciasto do garnka i mocno ubijamy tłuczkiem do ziemniaków aby wytworzyły się pęcherzyki powietrza , a następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie płaty i wycinamy z nich faworki. Smażymy w dużej ilości tłuszczu na rumiano z obu stron. Układamy na talerzu i posypujemy obficie cukrem pudrem .
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2013/01/faworki.html