Wykonanie
Proponuję tanie i łatwe do wykonania
faworki. W zaganianym świecie, brak czasu każe nam często rezygnować z własnoręcznie przygotowanych łakoci. Oto alternatywa, wieczorem zagniatasz, a po powrocie np. z pracy wałkujesz i smażysz. Pewnie zastanawiacie się, czy bez
jajek mogą być dobre faworki? Nie spróbujesz nie odczujesz, jak to się
mówi - to do dzieła, zadziwicie samych siebie. Proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników.Składniki:1 szklanka
mąki1 łyżka
masła1 łyżka
spirytusu lub
octukwaśna
śmietanaolej do smażenia
cukier pudermiód (opcjonalnie)Przygotowanie:
Masło z
mąką posiekać nożem, dodać
spirytus i tyle
śmietany, aby ciasto miało ścisłość ciasta na
makaron (dość zwięzłe, nie kruszące się).Włożyć ciasto do garnka lub miski i dokładnie je docisnąć do dna, po czym przykryć i wstawić na całą noc do lodówki lub na 2 godziny do zamrażarki.Po wyjęciu odcinać nożem kawałki i rozwałkowywać na cienkie plastry.Wycinać małe prostokąty, które naciąć lekko na środku i wywinąć
faworki, przewlekając przez nacięcie jeden koniec w dół lub w górę.Smażyć z obu stron w głębokim, dobrze rozgrzanym
oleju, do zarumienienia się (przeprowadzić test na jednym
faworku).Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy (wchłonie nadmiar tłuszczu), a następnie obsypać obficie
cukrem pudrem lub delikatnie polać lekko roztopionym
miodem.