ßßß Cookit - przepis na Faworki bez jajek

Faworki bez jajek

nazwa

Wykonanie

Proponuję tanie i łatwe do wykonania faworki. W zaganianym świecie, brak czasu każe nam często rezygnować z własnoręcznie przygotowanych łakoci. Oto alternatywa, wieczorem zagniatasz, a po powrocie np. z pracy wałkujesz i smażysz. Pewnie zastanawiacie się, czy bez jajek mogą być dobre faworki? Nie spróbujesz nie odczujesz, jak to się mówi - to do dzieła, zadziwicie samych siebie. Proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżka masła
1 łyżka spirytusu lub octu
kwaśna śmietana
olej do smażenia
cukier puder
miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Masło z mąką posiekać nożem, dodać spirytus i tyle śmietany, aby ciasto miało ścisłość ciasta na makaron (dość zwięzłe, nie kruszące się).
Włożyć ciasto do garnka lub miski i dokładnie je docisnąć do dna, po czym przykryć i wstawić na całą noc do lodówki lub na 2 godziny do zamrażarki.
Po wyjęciu odcinać nożem kawałki i rozwałkowywać na cienkie plastry.
Wycinać małe prostokąty, które naciąć lekko na środku i wywinąć faworki, przewlekając przez nacięcie jeden koniec w dół lub w górę.
Smażyć z obu stron w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia się (przeprowadzić test na jednym faworku).
Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy (wchłonie nadmiar tłuszczu), a następnie obsypać obficie cukrem pudrem lub delikatnie polać lekko roztopionym miodem.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/02/faworki-bez-jajek.html