ßßß Cookit - przepis na Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

nazwa

Wykonanie

Róże karnawałowe to zaraz po pączkach i faworkach chyba najbardziej znany przysmak tłustoczwartkowy. Tradycyjnie powinna być do niej użyta prawdziwa, różana konfitura, chociaż często jest zastępowana wiśniami z wódki albo tak jak u mnie- dżemem malinowym. Przepis na róże karnawałowe, który dziś Wam podaję jest bez jajek, ale możecie go też zastąpić ulubionym ciastem na faworki i dalej postępować według poniższych wskazówek :)
ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
300 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
łyżka octu lub spirytusu
dodatkowo:
kilka łyżek mleka
olej do smażenia
konfitura różna
cukier puder
Mąką posiekać z masłem, dodać śmietaną i ocet, wymieszać i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na około 30 minut. Rozwałkować na grubość 1- 2 mm i wykrawać koła o trzech różnych wielkościach (każdych taka sama ilość, około 20). Każde koło ponacinać na brzegach (5- 6 razy), największe skropić mlekiem, przykleić średnie, znów posmarować mlekiem, dodać najmniejsze i dobrze docisnąć. Tak postępować aż do wyczerpania ciasta. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucać partiami róże, płatkami do dołu i smażyć po około 2 minuty z każdej strony. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem i udekorować konfiturą. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/02/roze-karnawaowe.html