ßßß Cookit - przepis na Chruściki (b. proste, najlepsze)

Chruściki (b. proste, najlepsze)

nazwa

Wykonanie

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego już dziś prezentuję przepis na rewelacyjne, bardzo łatwe chruściki. A smak - lepszych nie jadłam, spróbujcie sami. Przy okazji - pamiętajcie, aby odróżniać chruściki od faworków. Chruściki, jak sama nazwa wskazuje, są chrupiące, cienkie. Faworki - miękkie i pulchne.
Przepis mam od mojej siostry, zresztą przyznam szczerze, że wykonanie też siostry. Ja tylko fotografowałam i konsumowałam - sama przyjemność :)
Składniki:
3 żółtka
3 lub 4 łyżki kwaśnej śmietany
0,5 kg mąki
pół łyżki octu
1 łyżka roztopionego masła
olej do smażenia
cukier puder do posypania
dodatkowo:
ręcznik papierowy - do odsączenia z nadmiaru tłuszczu
Przygotowanie:
Ręcznie:
1. Na blat/ stolnicę wysypujemy mąkę.
2. W środku robimy zagłębienie i wbijamy żółtka.
3. Następnie dodajemy pozostałe składniki: roztopione masło, ocet, śmietanę.
4. Zagniatamy. Jeśli ciasto jest za bardzo zwarte można dodać odrobinę śmietany, jeśli za luźne - mąki.
5. Formujemy kulę, dzielimy ją na 2 części, aby łatwiej było je rozwałkować.
Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera/ malaksera. Włączamy urządzenie i miksujemy tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjmujemy ciasto, dłońmi formujemy kulę, dzielimy na 2 części.
6. Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej i kroimy wzdłuż wąskie pasy. Każdy pasek dzielimy na klika części i w środku robimy nacięcie. Przez to nacięcie przekładamy jeden koniec.
7. Smażymy na rozgrzanym oleju - do zrumienienia.
8. Z patelni przekładamy na ręcznik papierowy - do odsączenia.
9. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/02/chrusciki-b-proste-najlepsze.html