Wykonanie
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego już dziś prezentuję przepis na rewelacyjne, bardzo łatwe chruściki. A smak - lepszych nie
jadłam, spróbujcie sami. Przy okazji - pamiętajcie, aby odróżniać chruściki od
faworków. Chruściki, jak sama nazwa wskazuje, są chrupiące, cienkie.
Faworki - miękkie i pulchne.Przepis mam od mojej siostry, zresztą przyznam szczerze, że wykonanie też siostry. Ja tylko fotografowałam i konsumowałam - sama przyjemność :)
Składniki:3
żółtka3 lub 4 łyżki kwaśnej
śmietany0,5 kg
mąkipół łyżki
octu1 łyżka roztopionego
masłaolej do smażenia
cukier puder do posypaniadodatkowo:ręcznik papierowy - do odsączenia z nadmiaru tłuszczuPrzygotowanie:Ręcznie:
1. Na blat/ stolnicę wysypujemy
mąkę.2. W środku robimy zagłębienie i wbijamy
żółtka.3. Następnie dodajemy pozostałe składniki: roztopione
masło,
ocet,
śmietanę.4. Zagniatamy. Jeśli ciasto jest za bardzo zwarte można dodać odrobinę
śmietany, jeśli za luźne -
mąki.5. Formujemy kulę, dzielimy ją na 2 części, aby łatwiej było je rozwałkować.Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera/ malaksera. Włączamy urządzenie i miksujemy tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjmujemy ciasto, dłońmi formujemy kulę, dzielimy na 2 części.6. Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej i kroimy wzdłuż wąskie pasy. Każdy pasek dzielimy na klika części i w środku robimy nacięcie. Przez to nacięcie przekładamy jeden koniec.7. Smażymy na rozgrzanym
oleju - do zrumienienia.8. Z patelni przekładamy na ręcznik papierowy - do odsączenia.9. Na koniec posypujemy
cukrem pudrem.