Wykonanie
Mamy upał w połowie września. Trzeba sobie z tym jakoś poradzić. Na ratunek znów przychodzi kuchnia rosyjska. W Rosji bazą do chłodników, poza swojskim
wywarem z
buraków, jest kwas
chlebowy. Taka jest okroszka, popularna rosyjska zupa, która jest przyrządzana z
żółtek,
musztardy, kwasu
chlebowego,
ogórków,
zieleniny z dodatkiem gotowanego
mięsa i
śmietany.Składniki:300 g
gotowanej wołowiny z
bulionu400 ml kwasu
chlebowego2 łyżki posiekanego
szczypiorku3
ogórki2 ugotowane
jajkadwie łyżki
musztardy rosyjskiej
sól,
pieprz,
cukierkoperekśmietana 18 %
Żółtka ugotowanych na twardo
jajek utrzeć ze
śmietaną,
musztardą,
solą i
cukrem i rozprowadzić z niewielką ilością kwasu
chlebowego.
Szczypiorek utrzeć z
solą aż puści sok.
Białka z
jajek pokroić w paseczki.
Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć:
ogórki, drobno pokrojone
mięso, masę jajeczną,
białka. Zalać kwasem z utartym
szczypiorkiem i bardzo starannie wymieszać. Przelać do garnka i dodać
śmietany. Podawać z siekanym
koperkiem.