ßßß
Pomysł na zupę powstał kiedy pierwszy raz upiekłam kalafiora. Zwiększyłam tylko ilość przypraw, a szczególnie curry i dodałam imbir. Przeczucie mnie nie myliło. Krem wyszedł pyszny. Mocno rozgrzewający – idealny na chłodne, jesienne wieczory.Składnikikalafior, 1 średnioliwa z oliwek, 1 łyżka + oliwa do smażeniacurry, 3/4 łyżeczkipapryka słodka i ostra, imbir, po 1/4 łyżeczkisól, pieprzczosnek, 3 ząbkiszalotka, 1 średniabulion, 1 litrjogurt naturalny, kilka łyżeczekSposób przygotowaniaKalafiora podzielić na nieduże różki. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę. Dodać przyprawy. Wmieszać. Kalafiora wrzucić do naczynia. Dokładnie obtoczyć w marynacie. Piec przez 20-25 minut na funkcji góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia zamieszać.Na oliwie zeszklić drobno pokrojony czosnek i szalotkę. Dodać upieczonego kalafiora. Wlać 1/3 bulionu. Zmiksować na gładką. Stopniowo wlewać resztę bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja zużyłam cały. W razie potrzeby jeszcze raz przyprawić. Podawać z kleksem jogurtu lub śmietany i proszkowaną papryką słodką.100mg tramadol