ßßß Cookit - przepis na Pasta z czerwonej fasoli

Pasta z czerwonej fasoli

nazwa

Wykonanie

Za fasolą nie przepadam, ale w formie pasty z innymi dodatkami lubię. W fasoli czerwonej znajduje się dużo białka, cynk i błonnik. Do podania użyłam sumaku - przyprawy, którą sporządza się z jagód dziko rosnących sumaków. Sumak ma słodko-kwaśny smak, który dobrze podkreśla smak past i dipów. Ma właściwości moczopędne, stosuje się go w dolegliwościach jelitowych i zmniejsza gorączkę. Mój sumak pochodzi z kobiecej spółdzielni założonej w Autonomii Palestyńskiej - projekt jest wspierany przez Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej (więcej szczegółów w kolejnym wpisie).
puszka czerwonej fasoli
3 łyżki oliwy
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka czerwonej pasty curry
ząbek czosnku (opcjonalnie)
sól, pieprz
sumak
Wszystkie składniki poza sumakiem wrzucić do kielicha blendera.
Zmiksować na gładką pastą - jeśli ma być bardziej płynna dodać oliwę.
Przełożyć do miseczki i posypać sumakiem.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/02/pasta-z-czerwonej-fasoli.html