Wykonanie
Za
fasolą nie przepadam, ale w formie pasty z innymi dodatkami lubię. W
fasoli czerwonej znajduje się dużo
białka, cynk i błonnik. Do podania użyłam sumaku -
przyprawy, którą sporządza się z
jagód dziko rosnących sumaków. Sumak ma słodko-kwaśny smak, który dobrze podkreśla smak past i dipów. Ma właściwości moczopędne, stosuje się go w dolegliwościach jelitowych i zmniejsza gorączkę. Mój sumak pochodzi z kobiecej spółdzielni założonej w Autonomii Palestyńskiej - projekt jest wspierany przez Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej (więcej szczegółów w kolejnym wpisie).
puszka
czerwonej fasoli3 łyżki
oliwyłyżeczka
słodkiej paprykiłyżeczka czerwonej pasty
curryząbek
czosnku (opcjonalnie)
sól,
pieprzsumakWszystkie składniki poza sumakiem wrzucić do kielicha blendera.Zmiksować na gładką pastą - jeśli ma być bardziej płynna dodać
oliwę.Przełożyć do miseczki i posypać sumakiem.