Wykonanie
Musicie to zrobić! Dzięki pieczeniu warzywa stają się słodkie. Dodanie ich do farszu oraz do sosu
daje niesamowity efekt. To najlepsza
papryka faszerowana jaką zrobiłam. Dużo warzyw,
kasza jęczmienna, chude
mięso = zdrowy obiad dla rodziny i przyjaciół.Przepis nie wymaga szczególnie dużo pracy, tylko rozplanowania.Składniki:Pieczone warzywa:3 duże
marchewki (460 g)1 nieduży
bakłażan (250 g)3 malutkie
patisony (360 g)1 duża
cebula (220 g)2 łyżki suszonej
bazylii2 łyżki
suszonego oreganook. 3 łyżek
oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
sól,
pieprz czarnySos:1 kg
pomidorów malinowych lub innych dojrzałychmiej w zanadrzu, do dodania w razie konieczności (co zależy od wilgotności sosu) dodatkowo pół kg
pomidorów lub pół litra passaty pomidorowej (
przecieru pomidorowego) albo trochę dobrej jakości
soku pomidorowego, względnie
wodyDodatkowo:8
papryk150 g
suchej kaszy jęczmiennej perłowej, wiejskiej1
cebula cukrowa500 g
mielonego mięsa z
szynkisól,
pieprz1 spory pęczek
natki pietruszki2 łyżki listków świeżego
tymianku lub 3/4 łyżki suszonego3 łyżki
oleju do smażeniaWykonanie:Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C z termoobiegiem, albo 200 st. C bez termoobiegu.
Marchewki i
cebulę obrać.
Marchewkę pokroić na kawałki 4-5 cm.
Cebulę pokroić na ćwiartki.
Bakłażana i
patisony pokroić na nieduże kawałki. Warzywa posypać obficie suszoną
bazylią,
oregano oraz oprószyć
solą i
pieprzem. Wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę do pieczenia - z wyposażenia piekarnika. Polać kilkoma łyżkami
oleju. Wstawić do piekarnika - na górną półkę piekarnika i piec 30 min.Zagotować dużą ilość
wody.
Pomidory umyć, naciąć skórkę na krzyż, wrzucić do wrzątku na minutę. Wyjąć łyżką cedzakową. Skórka w miejscu nacięcia powinna odejść bez problemu.
Pomidory pokroić na ósemki i włożyć do garnka. Gotować/dusić jakieś 15-20 minut, aż stanie się z nich sos. Do
pomidorów dorzucić połowę upieczonych warzyw (w tym całą
cebulę), zmiksować. Gdyby sos był za gęsty (co zależy od
pomidorów), dolać
przecieru pomidorowego lub dodać parę zmiksowanych w blenderze
pomidorów bez skórki - domowy rzadki
przecier pomidorowy. Podczas gotowania sos się rozcieńczy
sokami z
papryki, chodzi tylko o to, by się nie przypalił w garnku. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Kaszę ugotować na sypko wg przepis na opakowaniu, bez
soli lub z małą jej ilością (2 x więcej
wody niż
kaszy, gotować pod przykryciem, aż wchłonie całą
wodę, zostawić pod przykryciem kwadrans).Na dużej patelni lub w garnku z szerokim dnem, rozgrzać kilka łyżek
oleju. Wsypać obraną i drobno posiekaną w kostkę
cebulę. Smażyć na niedużym ogniu, aż
cebula będzie szklista, ale nie zrumieniona, ma być nieco słodka. Dodać
mielone mięso, smażyć aż przestanie być surowe, mieszać. Dodać
tymianek. Dodać ugotowaną
kaszę jęczmienną oraz posiekane pieczone warzywa, na końcu dodać też dużą ilość
natki pietruszki. Wymieszać, w razie konieczności doprawić do smaku.
Papryki umyć, ściąć czapeczki u góry. Wyrzucić gniazda nasienne pozostawiając zewnętrzny ogonek. Napełnić farszem. Przykryć czapeczką
papryki. Włożyć do garnka z
sosem pomidorowym.
Papryki dusić pod przykryciem około 45 minut- 1 godziny - w zależności od wielkości
papryki.
Papryka ma być miękka.W szybkowarze: dusić 7-8 minut od momentu puszczenia pary, program najsilniejszy. Podawać na ciepło, polane
sosem pomidorowym z dna garnka. Opcję z szybkowaru zdecydowanie wybieram ze względu na oszczędność czasu.Nafaszerowane
papryki można też upiec w piekarniku, przykryte folią aluminiową.