Wykonanie
Tortilla to świetna propozycja na obiad, kolacje czy do zabrania ze sobą, robi się szybko, smakuje dobrze no i nie trzeba odgrzewać, bo zimna też jest pyszna.W tym przypadku jako sosu użyłam salsy pomidorowej, ale
ketchup,
majonez czy
musztarda też się super sprawdzają. Co kto lubi.Spróbujcie zabrać kiedyś ze sobą zamiast kanapek ;)PS. to kolejny przepis do którego utraciłam zdjęcia przy awarii komputera :(Składniki : ( 4 porcje )* 2 pojedyncze
piersi z kurczaka,* 2 kolorowe
papryki, pokrojone w cienkie paski,* 1 duża
czerwona cebula, pokrojona w półplasterki,* 4 łyżeczki
przyprawy fajita ( ja użyłam domowej mieszanki z tego przepisu ) lub
przyprawy do gyrosa,* 2 łyżki
oliwy do smażenia,* 4 tortille,* 4 łyżki salsy pomidorowej ( przepis tutaj) lub guacamole ( przepis tutaj ),* dodatki np.
sałata,
ogórek,
pomidor,
rzodkiewki - co lubisz,Przygotowanie :Piersi z
kury umyj, osusz i pokrój na kawałki ( paseczki lub kostkę ), zmiesza z 2 łyżeczkami
przyprawy.Na patelni rozgrzej łyżkę
oliwy, dodaj
kurczaka i podsmażaj przez kilka minut do czasu aż
mięso się zrumieni. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą łyżkę
oliwy, dodaj
papryki i
cebulę a także resztę
przyprawy. Smaż przez kilka minut często mieszając aż warzywa będą miękkie.Zmieszaj warzywa z
kurczakiem.Tortille podgrzej aby zmiękły, możesz to zrobić w mikrofali, piekarniku lub na patelni.Na każdy placek, mniej więcej na środek, nałóż łyżkę salsy pomidorowej lub guacamole, 1/4 przygotowanego wcześniej farszu i ulubione warzywa.Zawiń kawałek placka do środka a następnie
zwiń tortille w rulon.Gotowe !