Wykonanie
Pamiętacie zdrowe pancakes z tego przepisu ?Dziś mam dla Was równie zdrowe i chyba jeszcze samaczniejsze - z
borówkami !Są bardzo proste do zrobienia, świetnie smakują i odpowiednie dla osób dbających o linie. :)Remember healthy pancakes from this recipe?
Today I have for you as healthy and perhaps even
more delicious - with blueberries!They are
very easy to do, taste great and suitable for people who care about
line :)
Składniki : ( na około 10 sztuk - porcja dla 2 - 3 osób )* 80 g
płatków owsianych,* 100 g
mąki pełnoziarnistej,* 1
jajko,* 2 łyżki
syropu klonowego,* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,* 1
jogurt grecki ( 170 g ),* garść
borówek,Ingredients: ( for about 10 pancakes - serving for 2 - 3 persons )* 80 g oats,* 100 g wholemeal
flour,* 1 egg,* 2 tbsp maple
syrup,* 1 tsp baking powder,* 1 Greek
yogurt (170 g),* 1 handful blueberries,
Przygotowanie :
Płatki owsiane zmiel w blenderze na
mąkę, zmieszaj z
mąka i
proszkiem do pieczenia.W misce roztrzep
jajko, dodaj
jogurt,
syrop klonowy zamieszaj.Połącz suche składniki z mokrymi -gdyby ciasto było za gęste dodaj odrobinę
wody lub
mleka.Dobrze rozgrzej nieprzywierającą patelnie, nakładaj po łyżce ciasta na wierzchu ułóż
borówki lekko je dociskając, smaż około 2-3 minut, przewróć i smaż kolejną minutę.Placki podałam z
borówkami i odrobiną
syropu klonowego, możesz dodać też
jogurt albo
serek wiejski :)Smacznego !Preparation:Grind oats in blender until you get
flour, mix with wholemeal
flour and baking powder.Beat egg in a bowl add the
yogurt, maple
syrup and stir.Combine dry ingredients with wet - if the batter is too thick add a little bit of water or milk.Preheat a non-stick frying pan, put a spoonful of dough and add some blueberries lighty pressed, fry for about 2-3 minutes, flip and cook one
more minute.I served mine with some blueberries and maple
syrup, but you can add
yogurt, cottage cheese :)Enjoy !