Wykonanie
Pyszne i zdrowe śniadanie dla wszystkich fanów placków i naleśników :) Idealne kiedy mamy trochę więcej czasu na przygotowania - na przykład w weekend!Ja swoimi podzieliłam się z synem ( rocznym ) i zajadał się nimi!Delicious and healthy breakfast for all fans of
pies and pancakes :) perfect when we have a little
more time to prepare breakfast - in weekend for example !I shared with my son ( one year old ) and he like them!
Składniki : ( na około 10 sztuk - porcja dla 2 - 3 osób )* 80 g
płatków owsianych,* 100 g
mąki pełnoziarnistej,* 1
jajko,* 2 łyżki
syropu klonowego,* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,* 1
jogurt grecki ( 170 g ),Ingredients: ( for about 10 pancakes - serving for 2 - 3 persons )* 80 g oats,* 100 g wholemeal
flour,* 1 egg,* 2 tbsp maple
syrup,* 1 tsp baking powder,* 1 Greek
yogurt (170 g),
Przygotowanie :
Płatki owsiane zmiel w blenderze na
mąkę, zmieszaj z
mąka i
proszkiem do pieczenia.W misce roztrzep
jajko, dodaj
jogurt,
syrop klonowy zamieszaj.Połącz suche składniki z mokrymi -gdyby ciasto było za gęste dodaj odrobinę
wody lub
mleka.Dobrze rozgrzej nieprzywierającą patelnie, nakładaj po łyżce ciasta i smaż około 2-3 minut, przewróć i smaż minutę.Ja padałam swoje z odrobiną
syropu klonowego i siekanymi
orzechami laskowymi, ale możesz dodać świeże
owoce,
jogurt,
serek wiejski - co lubisz ;)Preparation:Grind oats in blender until you get
flour, mix with wholemeal
flour and baking powder.Beat egg in a bowl add the
yogurt, maple
syrup and stir.Combine dry ingredients with wet - if the batter is too thick add a little bit of water or milk.Preheat a non-stick frying pan, put a spoonful of dough and fry for about 2-3 minutes, flip and cook one
more minute.I served mine with maple
syrup and chopped hazelnuts, but you can add fresh fruit,
yogurt, cottage cheese - what you like ;)