ßßß Cookit - przepis na Stek z rozmarynem i tymiankiem. / Steak with rosemary and thyme.

Stek z rozmarynem i tymiankiem. / Steak with rosemary and thyme.

nazwa

Wykonanie

Stek idealny... szybki prosty i smaczny. Ważne jest aby mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem, gdy stek jest zimny ciepło nie dociera równomiernie do środka.
Ja jem wysmażony, chyba nie jestem jeszcze gotowa na krwawe mięso :P
Perfect steak... quick to make and tasty. It's important to take out steak from fridge one hour before frying. When meat is cold that the heat doesn't get trough to the core.
I like well-done, I think I'm not ready for bloody meat :P
Składniki : ( 2 porcje )
* 300 - 400 g steku wołowego,
* sól, pieprz,
* oliwa,
* 1 łyżka siekanego tymianku,
* 1 łyżka siekanych liści razmarynu,
Ingredients : ( 2 portions )
* 300 - 400 g flank skirt steak or bavette,
* salt, pepper,
* oil,
* 1 tbsp chopped thyme,
* 1 tbsp chopped rosemary,
Przygototwanie :
Mięso przypraw dobrze solą i pieprzem i natrzyj oliwą zmieszaną z tymiankiem i rozmarynem. Rozgnieć delitaknie pięścią aby zmiękczyć stek.
Dobrze rozgrzej patelnie grillową, ułóż steki i smaż na dużym ogniu odwaracając co minutę do czasu aż będzie taki jak lubisz ( medium rare to 5-6 minut, well-done 6-7 ).
Zdejmj z patelni i daj mu odpocząć przez 2 minuty.
Pokrój staka w plastry w poprzek włókien i podawaj z czym lubisz :)
Preparation :
Season meat with salt and pepper and rub with oil with thyme and rosemary.
Pound with fist to tenderize.
Heat grill pan well, put meat and fry turning every minute until cooked to your liking ( for medium rare 5-6 minutes, for well-done 6-7 ).
Take off from pan and let steak rest for 2 minutes.
Slice the steak across the length and serve with your favourite.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2014/01/stek-z-rozmarynem-i-tymiankiem-steak.html