Wykonanie
Niektórzy powiedzą, że to przystawka bo przecież tym nie da się najeść, a mnie tak przygotowane
bataty w zupełności wystarczą, i
mogę zjeść je spokojnie na obiad. Ewentualnie jeśli jestem bardzo głodna, dorzucę
łososia. Nie ma nic lepszego, niż porcja pysznych słodkich
ziemniaków z
przyprawami. Czasem marynuję je w
oleju kokosowym, miodzie i szczypcie
cynamonu, i po prostu piekę, a czasem przygotowuję wersję z
ziołami. Można traktować je jako alternatywę dla
ziemniaków, ale są świetne z różnymi dipami. Nie polecam jedynie
sosu czosnkowego, zwyczajnie dlatego, że zabija smak przypraw. Obłędnie
pomarańczowe i obłędnie smaczne:)
Składniki:2-3 duże
batatysólpieprzłyżeczka suszonego
rozmarynułyżeczka suszonego
tymiankuoliwałyżka
soku z cytrynyWykonanie:
Bataty obierz ze skóry i pokrój w plastry. W misce wymieszaj
oliwę,
sok z cytryny,
pieprz,
sól i
rozmaryn. Dodaj
bataty i wymieszaj je delikatnie tak, aby marynata dokładnie je pokryła. Odstaw na kilkanaście minut. Przełóż
bataty na blachę, uważaj żeby nie nachodziły na siebie. Piecz je ok 25- 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.Smacznego!