Wykonanie
Ziemniaki były zawsze stałym punktem obiadu w moim domu rodzinnym, bo rzadko jadałam coś innego. Jak już wspominałam, jako dziecko nie lubiłam ani
ryżu, ani
makaronu, a i z
mięsem było u mnie bardzo różnie. Bardzo lubię
ziemniaki, więc nic
dziwnego, że przepadam również za frytkami. Jednak dla osób, które za
ziemniakami nie przepadają, ich pieczona wersja jest zazwyczaj jedyną akceptowaną. Kompletnie tego nie pojmuję, ale ze względu na M., który również należy do grupy ziemniaczanych niejadków, pieczone talarki bądź frytki robię bardzo często :)I teraz pytanie, jakie frytki lubicie najbardziej? Cienkie czy grube? Blade czy mocno przypieczone?Ja zdecydowanie wybieram grube i tylko lekko zarumienione, aby jak najbardziej wyczuwalny był miąższ
ziemniaka :)Domowe frytki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego sto
razy lepsze niż sklepowa mrożonka :)Składniki (dla 2 osób):ok 5 sporych
ziemniakówsólodrobina świeżo mielonego
pieprzu (opcjonalnie)1 gałązka świeżego
rozmarynu2 gałązki świeżego
tymiankuolej lub
oliwa z oliwekPrzygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Jeśli
ziemniaki są
młode i mają ładną skórkę nie trzeba ich obierać. Pokrój je w słupki w miarę możliwości o takiej samej grubości. Pokrojone
ziemniaki wyłóż na lekko natłuszczoną blachę lub matę do pieczenia i lekko
skrop oliwą po wierzchu. Najlepiej jeśli
ziemniaki są luźno rozłożone i nie przylegają do siebie. Na tym etapie możesz je już posolić i doprawić odrobiną
pieprzu (opcjonalnie). Posyp
ziołami i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika i piecz do zarumienienia (u mnie około 30minut).Smacznego :)